“Katılım sigortacılığı Türkiye ekonomisine derinlik katacak”

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek:

“Katılım sigortacılığı Türkiye ekonomisine derinlik katacak”

Geçen yılın faizsiz bireysel emeklilik ve katılım sigortacılığı için milat olduğunu belirten Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, katılım sigortacılığının Türkiye ekonomisine derinlik katacağını söyledi.

Otomatik katılımda katılımcıların yüzde 63’ünün faizsiz fonları tercih ettiğini bildiren Sincek, konuya ilişkin açıklamasında şunları aktardı: “Katılım Emeklilik’in de rol model olduğu ve mevcut potansiyelin değerlendirilmesine öncülük yaptığı katılım sigortacılığı, Türkiye ekonomisine derinlik katacak. 2017’de Katılım Emeklilik olarak fon büyüklüğümüz OKS fonları dahil  yüzde 66 oranında büyürken tüm sektör yüzde 30 oranında büyüdü. 2017 yılı başında sektördeki faizsiz fon büyüklüğü pazar payı yüzde 5,33’den yüzde 7,65’e yükseldi.2017 yıl bazında net BES sözleşmesi artışının yüzde 15,5’ini Katılım Emeklilik olarak üreterek sektörde dördüncü sıraya yükseldik. Yakaladığımız bu büyüme ivmesi milletimizin bize gösterdiği teveccühün bir göstergesidir.”

“2018, faizsiz BES ve katılım sigortacılığının yılı olacak”

Ayhan Sincek, sözlerini şöyle sürdürdü: “2018, faizsiz BES ve katılım sigortacılığının yılı olacak. Standartların belirlenmiş olması en çok Katılım Emeklilik olarak bizim önümüzü açan bir gelişme oldu. Bu düzenlemeye en hazır şirketlerden biri bizdik. Yeni yılda hizmet kalitemizi ve müşteri memnuniyetimizi daha da artırarak büyümeye devam edeceğiz. Katılım Emeklilik’in dijitalleşme sürecine zamanında geçmesinin de bu büyüme ivmesini yakalamada önemli payı oldu. Kurumsal internet sitemiz, mobil uygulamamız ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden interaktif iletişim sağlıyoruz. Mevcut müşterilerimiz pek çok işlemini dijital platformlardan yapabiliyor. Sosyal medya üzerinden de sürekli takipçilerimizi güncel tutuyoruz, her türlü sorularına anında dönüş sağlıyoruz. 2017 yılı içerisinde internet sitemiz ‘Web Marketing Association tarafından uluslararası çapta düzenlenen Web Awards’tan sigorta kategorisinde, ‘Mükemmellik Standardı Ödülü ve dünyanın en prestijli web ödüllerinden ‘TheHorizon Interactive Awards’tanCorporate& B2B kategorisinde Silver Ödülü’ olmak üzere iki ödül aldı.”

“Sağlık sigortası ürünlerimizi rafımıza koyuyoruz”

Bireysel Emeklilik şirketlerine sağlık sigortası satışı izni verilmesiyle sektörde 360 derece hizmet anlayışının başladığını belirten Sincek,sağlık sigortası ürünlerinin de devreye girmesiyle katılım sigortacılığının, BES’in, hayat ve ferdi kaza sigortalarının yanı sıra bu yeni kulvarla hayatın her alanını kapsam alanına aldığını ifade etti.

Sincek, “Katılım Emeklilik olarak biz de sağlık sigortası ürünlerimizi yeni yılın başında devreye alacağız. Katılımcılarımıza özel sağlık ürünleri sunacağız. Bu kapsamda ilk aşamada ‘Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’, ‘7/24 Acil Sağlık Sigortası’, ‘Seyahat Sağlık Sigortası’ ve yurt dışından gelip de ikamet talebinde bulunan yabancılar için sağlık güvencesi sağlayan ‘Misafirim Güvende’ sağlık sigortalarını rafımıza koyuyoruz” dedi.

“Önemli bir dönüm noktası”

Katılım sigortacılığı yönetmeliğinin 2017’de yürürlüğe girmesinin önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Sincek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yönetmelik, katılım sigortacılığının tanımını yapıyor, iş ve işleyişlerini daha detaylı şekilde düzenliyor. Hem şirketler tarafını hem de tüketici haklarını koruyan hükümler getiriyor. Mevcut sigorta sisteminden farklı olarak, katılımcıların katkılarından oluşan risk havuzundaki birikimler, faizsiz finans araçlarında değerlendiriliyor. Şirket faaliyetlerinin faizsiz finans ilkelerine uygunluğu, bu şirketlerden ürün alan katılımcıların hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla, İslam fıkhı alanında uzman kişilerden oluşan bir ‘Danışma Komitesi’nden görüş ve danışmanlık hizmeti alınarak denetleniyor. Katılım sigortacılığıyla ilgili yayınlanan genelgeyle katılım sigortacılığı standartları belirlenmiş ve önü açılmış oldu. 2018 yılının katılım sigortacılığının yılı olacağına inanıyorum.”