Oto – katılımda tanıtım için atağa geçiliyor

Bireysel emeklilik sisteminde otomatik katılım uygulamasında cayma oranlarını azaltmak için revizyona gidiliyor. Ayrıca, sisteme güveni arttırmak ve yanlış algıyı düzeltmek için bir tanıtım ve iletişim çalışmasına başlanacak.

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Şerif Çakırsoy, otomatik katılımda bazı konuların gözden geçirildiğini, yapılacak değişikliklerin en kısa zamanda tüm paydaşların görüşüne sunulup hayata geçirileceğini söyledi. Bu kapsamda ilk aşamada otomatik katılımla ilgili emeklilik şirketlerinin de katılacağı kapsamlı bir iletişim çalışması başlatılacak. Bu çalışmanın yanı sıra, cayma sürelerinin uzatılıp sigortalının sistemde daha uzun kalması ve tasarrufun öneminin farkına varması sağlanacak. Daha sonra ise BES birikimlerinin bir bölümünün kullanımına izin verilecek. Üzerinde çalışılan konular arasında, devlet katkı payı hak ediş sürelerinin kısaltılması ve sistemden çıkanların iki yıldan önce geri dönebilmesi de yer alıyor.

 

“Diğer ülkelerdeki modeller inceleniyor”

Yapılan çalışmalardan istenen sonuçlar elde edilemezse, gönüllü BES’ten çıkışlar bazı koşullara bağlanacak. Cayma oranlarının düşürülmesi için bakanlıkla Hazine arasındaki görüşmelerin sürdüğünü bildiren Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Akif Eroğlu, otomatik katılım sisteminin uygulandığı diğer ülkelerdeki modellerin incelendiğini belirterek, “Bu ülkelerde biriken paranın bir kısmının kullanımına izin veriliyor. Sisteme giriş gönüllü iken çıkışlar şartlara bağlanıyor. Zorunlu algısının oluşturduğu negatif etkinin önüne geçmek için iletişim çalışmaları yürütülüyor. Bunların hepsi sektör tarafından öneri olarak Hazine’ye sunuldu” dedi”