Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç: “Başarılarımızın sınırlarını zorluyoruz”

Anadolu Sigorta’nın 2017 yılı sonuçlarını değerlendiren Genel Müdür İlhami Koç, “İklim değişikliklerinin yol açtığı felaketlerin olumsuz etkisine rağmen başarılı bir yılı geride bıraktık. Zorlu geçen bir yılın ardından 2018 yılına da güvenle bakıyoruz” dedi.

Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç, I. Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu ve Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gören, 2017 yılı sektör sonuçları, şirket performansı ve 2018 yılı beklentilerini paylaşmak için basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Sektörün genel görünümüne ilişkin bilgi veren İlhami Koç, 2017’de 39 milyar 711 milyon liralık prim üretimi gerçekleştirildiğini vurgularken, aynı dönemde Anadolu Sigorta’nın pazar payının yüzde 11,8, prim üretiminin ise 4 milyar 671 milyon TL olduğunu ifade etti.

Anadolu Sigorta’da en yüksek prim üretilen branşın, 1 milyar 342 milyon TL ile kara araçları sorumluluk sigortası olduğunu söyleyen Koç, “Geçtiğimiz yıl, kara araçları (kasko), yangın ve doğal afetler, mühendislik, genel sorumluluk, nakliyat ve su sraçları branşlarında sektör lideri olduk” dedi.

İlhami Koç, 2017’nin iklim değişikliklerinin etkisini daha net görülmeye başladığı bir yıl olduğunu hatırlatarak, “Meksika körfezinde üstü üste oluşan Harvey, Irma ve Maria kasırgalarının yarattığı sigorta hasarı 92 milyar doları buldu. Bu bölgede her yıl kasırgalar oluşuyordu ancak yıllık ortalama sigorta hasarı tutarı 11 milyar dolar civarında kalıyordu. Hidro meteorolojik olayların ülkemizde de etkisini gördük. Yıla, kar ağırlığı hasarlarıyla başladık, yaz aylarına geldiğimizde ise gündemimize sel ve dolu hasarları girdi. Sadece 18 ve 27 Temmuz’da İstanbul’da yaşanan sel ve dolu felaketlerinin şirketimize etkisi 80 milyon TL oldu” dedi.

İlhami Koç, 2017’nin bir hasarlar yılı olmasına rağmen kârlılık ve prim artışı dengesini başarıyla uyguladıklarını belirtti. Koç, “2016 yılında 88 milyon TL olan net karımız yüzde 110 artarak 184,2 milyon TL’ye ulaştı. Özkaynak kârlılığımız da son 5 yılda ilk kez çift haneli rakamlara çıkarak, yüzde 17,7 seviyesine yükseldi” dedi.

Anadolu Sigorta mali performansının borsada işlem gören hisse fiyatlarına da yansıdığını vurgulayan Koç, “2017 yılında BIST-100 endeksi yüzde 47 oranında artarken Anadolu Sigorta hisseleri yüzde 61 arttı. Borsa endeksine göre olumlu yönde ayrışmamız bu yıl da devam ediyor. 30 Mart 2018 itibarıyla, piyasa değerimiz 2,1 milyar TL’ye ulaştı” diye konuştu.

“6 yeni ürünü hizmete sunduk”

Halihazırda bin 200 çalışan, 2 bin 314 acente ve 5 bin 876 acente çalışanıyla, 3,5 milyon müşteriye hizmet verdiklerini belirten Koç, geçen yıl yeni Tam Bakım Trafik Sigortası, Hesaplı Kasko Sigortası, Volkswagen Kasko Sigortası, Mehmetçik Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, Site /Apartman Yönetimi Ortak Alan Paket Sigortası ve siber risklere karşı Türkiye’de ilk niteliğindeki Bireysel Siber Güvenlik Sigortası ürünlerini sunduklarını söyledi.

Anadolu Sigorta’nın, geçen yıl yapay zekâ ve robot teknolojilerine önemli ölçüde yatırım yaptığını açıklayan Genel Müdür Koç, teknoloji yatırımlarının 2017 yılında 10,2 milyon dolara ulaştığını, çalışanların yaklaşık yüzde 20’sinin de teknolojiyle ilgili departmanlarda görev yaptığını söyledi. İlhami Koç, Anadolu Sigorta’nın yaptığı bu yatırımlarla müşteri deneyimini de yukarı taşıdığını belirtti.