Howden, sigorta brokerliği alanında Türkiye’nin en büyük şirket alımını yaptı

Dünya çapında faaliyetleri bulunan İngiltere merkezli sigorta ve reasürans brokerliği şirketi Howden, Türk sermayeli ACP Sigorta ve Reasürans Brokerliği’nin çoğunluk hissesini alarak bu alandaki Türkiye’nin en büyük satın alma işlemine imza attı. Howden Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge CEO’su Atınç Yılmaz, yatırım listelerinin ilk sırasında olan Türkiye’de fırsatlarla ilgilenmeyi sürdüreceklerini söyledi.

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısına Howden Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge CEO’su Atınç Yılmaz, ACP İcra Kurulu Başkanı Cem Pekkutlucan, ACP Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Seferbay. ACP Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Oflas katıldı.

Türkiye, yatırım listesinin ilk sırasında

Howden Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge CEO’su Atınç Yılmaz, “Grup olarak, yüksek büyüme potansiyeli olan dinamik ekonomilere yatırım yapmaya önem veriyoruz. Yükselen pazarlar içinde de seçiciyiz. Türkiye; TMEA (Türkiye, Ortadoğu ve Afrika) Bölgesi içinde 40 milyar TL’lik sigorta prim üretimiyle en büyük sigorta pazarı konumunda. Bu açıdan yatırım listemizin ilk sırasında ve bizim için de son derece stratejik bir öneme sahip” dedi.

Howden, Türkiye ve bölgede hızla büyüyecek

Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde brokerlik sektörünün en etkin oyuncularından biri olan ACP’nin çoğunluk hissesini satın almamız, bölgede kararlı büyüme stratejimizin bir göstergesi ve ilk adımıdır. Hyperion Sigorta Grubu ve bu grubun bir parçası olarak Howden, İngiltere’de bulunan en büyük sigorta borsası Llyod’sun en büyük prim üreticisi konumunda. Howden’ın uluslararası piyasada sahip olduğu güçle, etkileyici büyüme performansı, nitelikli yönetim-çalışan takımı ve yüksek müşteri odaklı hizmet prensibiyle hizmet veren ACP’nin yerel bilgi birikimi buluştu. 1000’i aşkın kurumsal ve 150 binden fazla bireysel müşteriye hizmet veren, toplam risk büyüklüğü 25 milyar doları aşan portföy havuzunu yöneten ACP, özellikle sağlık sigortalarında Türkiye’nin en büyük brokeri olup, prim üretiminde ilk 5 sigorta şirketi arasına girebilecek büyüklükte. Bu satın almanın, Türkiye ve TMEA bölgesindeki büyümemize hız katacağına inanıyoruz. Yatırım iştahımız devam ediyor, önümüzdeki dönemde Türkiye’deki diğer fırsatlarla ilgilenmeye devam edeceğiz”.

ACP hissedarları adına bir açıklama yapan ACP İcra Kurulu Başkanı Cem Pekkutlucan ise değerlendirmesinde, böylesine önemli bir global sigortacılık markasının bir parçası olmaktan duydukları heyecanı dile getirerek Howden’ın uluslararası tecrübesinin mevcut sektör bilgi birikimlerine önemli katkısının olacağını belirtti.

 Howden inşaat, enerji ve özel risklere odaklanacak

Bu satın alma ile Howden Türkiye, prim üretimini 50 milyon TL’den 300 milyon TL’ye çıkararak, Türkiye’nin önde gelen sigorta brokerleri arasındaki yerini sağlamlaştırmış oldu. 2012 yılından bu yana İstanbul’da ofisi bulunan Howden, bu satın almayla birlikte faaliyet alanını ACP’nin Ankara, Bursa ve İzmir’deki ofisleriyle de genişleterek toplam dört şehirden tüm Türkiye’ye hizmet vermeye devam edecek. ACP’nin hâlihazırda 100’ü aşkın çalışanı da Howden Türkiye bünyesine katılacak.

Kurumsal sigortacılık ve uzmanlık gerektiren sigorta dallarında etkinlikte bulunan Howden önümüzdeki dönemde, ACP’deki odak alanlarına ek olarak özellikle inşaat ve enerji sektörleri ile finansal ve özel riskler konusuna odaklanacak. Bu amaçla Türkiye ofisinde özel bir yapılanmaya da giden Howden, bilgi birikimini TMEA bölgesine taşıyarak, ağırlıklı olarak Ortadoğu bölgesinde projeleri bulunan Türk müteahhit firmalarına, Dubai’de kurulan Finansal Riskler merkezinden de Türkiye’ye hizmet verecek.

Yeni unvanı “Howden ACP” olacak

Howden, ACP Sigorta ve Reasürans Brokerliği’nin yüzde 82,5 hissesini, girişim sermayesi fonu Mediterra Capital ve şirketin mevcut yönetici hissedarlarından aldı. Mediterra Capital ACP’deki bütün hisselerini satıp ortaklıktan ayrılırken, ACP’nin kurucu ortakları ise azınlık hisseleri ile şirket bünyesinde kalmaya devam edecekler. Bu satın alma Howden Sigorta Brokerliği bünyesinde gerçekleşti, birleşme sonrası unvan Howden ACP olarak değişecek. GRC Howden Reasürans Brokerliği ise ayrı bir şirket olarak müşterilerine hizmet vermeye devam edecek.