Aktüerlerin iş alanları çeşitleniyor

Türkiye’de yedi üniversitede aktüerya eğitimi veriliyor. Ancak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aktüerya alanında eğitim almak, aktüer unvanına sahip olmak için yeterli değil. Sicile kayıtlı Aktüer olabilmek için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kontrolünde gerçekleştirilen 3 aşamalı, toplam 13 sınavlı bir sürecin tamamlanması gerekiyor. İlk dört sınav tamamlandığında “Stajyer Aktüer”, sonraki dört sınav tamamlandığında  “Yardımcı Aktüer”, 3 yıllık mesleki tecrübeyle birlikte III. seviye sınavlarının tamamlanması durumunda ise “Aktüer” unvanı kazanılabiliyor.

Aktüerlere yönelik iş ilanlarında sektör dışı genişlemenin yanı sıra sigorta sektörü içerisinde de çeşitlilik görülüyor. Önceleri genelde Aktüerya biriminde çalışan aktüerler, bugün sektör içerisinde farklı birim ve iş kollarında da yer alabiliyor. Aktüerya Dünyası, aktüerlerin çalışabileceği alanların çeşitliliğini görebilmek amacıyla iş ilanlarını inceledi. Konuyla ilgili yazıyı aşağıda aktarıyoruz:

Üniversite tercihlerinde aktüerya

Aktüerya, çok çeşitli tanımları olmakla birlikte en kısa tanımıyla, gelecek ile ilgili belirsizlikleri ve finansal problemleri, risk teorisi ve matematiksel/istatistiksel yöntemler uygulayarak ortaya koyan; bu olayların etkilerini finansal olarak ölçen disiplinler arası bir bilim dalıdır. Hal böyleyken aktüerlerin de çok geniş bir çalışma alanına sahip olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Ancak bu söylem sizi yanlış yönlendirmesin… Elbette geniş bir iş çeşitliliğine sahip olması demek bu meslekteki insanların mesleğin doğduğu zamandan bu yana çeşitli iş alanlarında yer aldığı/alabildiği anlamına gelmiyor.

Önceleri aktüer olmak sigorta sektörüne has bir uzmanlık olarak görülüp, aktüerler sadece sigorta sektöründe hatta bu sektörde çoğunlukla aktüerya biriminde çalışmaktaydı. Ancak zaman içerisinde gelişen piyasa şartları, büyüyen şirket yapıları sebebi ile sektör içerisinde farklı alanlarda da (risk yönetimi, iç denetim, reasürans vb) yer almaya başladılar. Bu sürecin devamında, globalleşme ve büyüyen iş dünyasının sonucu olarak farklı sektörlerin bazı alanlarında aranan niteliklerin benzerliği fark edildi. Bununla birlikte, aktüerler sigortacılık dışındaki sektörlerde de karşımıza çıkar hale geldi. Günümüzde aktüerlerin, sigortacılıktan sonra en yaygın çalıştıkları alanların başında bankacılık, finans, yatırım fonu ve emeklilik planları ile ilgili alanlar gelmektedir.

Türkiye’de aktüerlik “5684 sayılı Sigortacılık Kanunu” hükümlerine tabidir. Söz konusu kanunda aktüer “Sigortacılık tekniği ile buna ilişkin yatırım, finansman ve demografi konularında olasılık ve istatistik teorilerini uygulayarak, yasal düzenlemelere uygun prim, karşılık ve kar paylarını hesaplayan, tarife ve teknik esasları hazırlayan kişi” olarak tanımlanmıştır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sadece Aktüerya alanında eğitim almak, Aktüer unvanına sahip olmak için yeterli değildir.

Sicile kayıtlı Aktüer olabilmek için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın denetiminde ve kontrolünde gerçekleştirilen 3 aşamalı, toplam 13 sınavlı bir sürecin tamamlanması gerekmektedir.

İlk dört sınav tamamlandığında “Stajyer Aktüer”, sonraki dört sınav tamamlandığında  “Yardımcı Aktüer”, 3 yıllık mesleki tecrübeyle birlikte III. seviye sınavlarının tamamlanması durumunda ise “Aktüer” unvanı kazanılmaktadır.

İngiltere’de 15 bin olan aktüer sayısına karşılık Türkiye’de sicile kayıtlı aktüer sayısının 130 olması, mesleğin ülkemizde gelişmeye açık ve iş potansiyelinin yüksek olduğunu göstermektedir.

1951 yılında 12 aktüerin bir araya gelmesi ile kurulan Aktüerler Derneği ülkemizi yurtiçi ve yurtdışı platformlarda temsil etmekte ve meslek standartlarını yükseltmek amacıyla çalışmaktadır.

Aktüerler Derneği, Uluslararası Aktüerler Birliği’ne “ (IAA) ” tam üye olan 73 meslek örgütü içerisinde yer almaktadır. Gözlemci sıfatıyla üye olduğu Avrupa Aktüerler Birliği’ne “ (AAE) ” tam üyelik süreci için çalışmalarına devam etmektedir.

Türkiye’de lisans seviyesinde Aktüerya eğitimi veren üniversiteler aşağıdaki gibidir;

Üniversite Bölüm Adı Puan Türü
Ankara Üniversitesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri EA
Doğu Akdeniz Üniversitesi Aktüerya Bilimleri SAY
Hacettepe Üniversitesi Aktüerya Bilimleri SAY
Karabük Üniversitesi Aktüerya ve Risk Yönetimi EA
Kırıkkale Üniversitesi Aktüerya SAY
Marmara Üniversitesi Aktüerya SAY
Selçuk Üniversitesi Aktüerya SAY

Mezun olduktan sonra elbette sıra iş bulma safhasına geldiğinde aktüerlere yönelik iş ilanlarında sektör dışı genişlemenin yanı sıra sigorta sektörü içerisinde de oldukça çeşitlenme görülmektedir. Önceleri genelde Aktüerya biriminde çalışan aktüerler, bugün sektör içerisinde farklı birim ve iş kollarında da yer almaktadır.

Aktüerlerin çalışabileceği iş alanlarının çeşitliliği ile ilgili en hızlı ve iyi gözlemin, iş ilanlarını inceleyerek yapılacağını düşünerek sizin için listeledik. Bu listeyi oluştururken, hem sigorta sektöründeki hem de sigortacılık dışındaki iş ilanlarını dikkate aldık.

–          Sigortacılık

–          Emeklilik Planları

–          Bankacılık ve Finans

–          Yatırım

–          Bilişim Teknolojileri

–          Yönetim Danışmanlığı

–          Risk Yönetimi

–          Sermaye Yeterliliği

Bu iş alanlarında en çok göze çarpan pozisyonlar ise aşağıdaki gibidir.

–          Aktüer

–          Yardımcı aktüer

–          Risk Yönetimi müdürü

–          Aktüeryal analizci

–          Katastrofik Modellemeci

–          Fiyatlama aktüeri

–          Rezerv aktüeri

–          Finans aktüeri

–          Sağlık aktüeri

–          Danışman

–          Kurumsal ürün aktüeri

–          Ürün geliştirme ve pazarlama uzmanı

–          Kurumsal finans uzmanı

–          Yatırımcı ilişkileri uzmanı

–          Piyasa riski/fiyatlama uzmanı

Yazarlar: Zomato & BeautifulW & HoneyComb & BelieverF