Aracın değerini gösteren kasko değer listesi 

Aracın maddi değeri, kasko sigortasında primi belirlemek için kullanılan en önemli ölçütlerin başında geliyor. Kasko değer listesi, Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) web sitesinden  güncel olarak her ay yayınlanıyor. Ayrıca aracın model yılı, markası ve tipi girilerek aracın güncel kasko değeri bulunabiliyor. Ancak arama sonucunda bulunan kasko değerlerinin TSB’yi yasal açıdan bağlayıcılığı bulunmuyor.  

Listedeki binek, arazi taşıtı, hafif ticari araçların değerleri DOD – Doğuş Otomotiv Servis Ticaret AŞ’nin katkılarıyla oluşturulurken, kamyon, çekici, otobüs, minibüs, motosiklet, zirai traktör gibi araçların değerleri ise TSB tarafından hazırlanıyor.  

TSB’den konuyla ilgili yapılan açıklamada, “DOD – Doğuş Otomotiv Servis Ticaret AŞ’den gelen değerlerin kontrolünde ve listenin Birlik tarafından hazırlanan bölümü için ikinci el araç ilan siteleri, ithalatçı, imalatçı firmalar ve bunların web siteleri, galeriler, konu ile ilgili süreli yayınlar, gazetelerin ikinci el ilanları ve bunların web siteleri, alıcı veya satıcı tarafından ibraz edilen fatura ve benzeri belgeler gibi kaynaklardan yararlanılmaktadır. Birliğimiz üyesi sigorta şirketlerinin sigortaladıkları motorlu kara taşıtlarının kasko değerlerini belirlemelerinde yardımcı olmak üzere, piyasa fiyatları gözönüne alınarak saptanan ve sektör içi bir hizmet gereği Birlik üyelerine duyurulan bu fiyatların yapılacak işlemlerde esas alınmasından, TSB hiç bir şekilde sorumluluk kabul etmez” dendi.