Ege Bölgesi’nde kasırga riski

Türkiye ilk kasırga olayıyla karşılaşabilir… İyon Denizi üzerinde meydana gelen kasırganın yönü ve şiddetinin değişmemesi halinde, Türkiye’nin Güneybatı kıyıları Pazar gününden itibaren şiddetli rüzgâr ve yağışın etkisi altında kalacak.

“Tropical Medicane” olarak adlandırılan kasırganın Pazar ya da Pazartesi günü yurdumuza ulaşması bekleniyor.

Küresel tahmin sistemlerindeki modellere göre Türkiye’ye afet boyutunda hasarlar verebilecek bir meteoroloji olayı adım adım yaklaşıyor. Kasırganın en büyük etkiyi ise Muğla, Aydın, İzmir, Çanakkale, Balıkesir kıyıları hattında oluşturması bekleniyor. Ayrıca, Ege Bölgesi’nin geçtikten sonra Marmara Denizi üzerinden İstanbul’u etkileme ihtimali de bulunuyor. Türkiye’nin yakın tarihinde bu şiddette bir fırtınanın yurdumuzu etkilediğine ilişkin bir kayıt bulunmuyor.

Cumartesi günü Yunanistan’ın güneyine ulaşacak olan kasırga, eğer Yunanistan’da hiçbir kara parçasına yükünü boşaltmadan yurdumuz kıyılarına erişirse tehlike beklenenden daha büyük olabilir. Eğer kasırga Yunanistan’a yükünü boşaltmazsa beklenen rüzgârlarla beraber metrekareye 100 kilogram dolaylarında yağışı da getirecek.

Rüzgârın hızının bazı noktalarda 150 km hızı aşması bekleniyor. Özellikle kıyı kesimlerde ciddi etkiler oluşturabilecek rüzgâr ve yağışlarla birlikte metrelerce yükseklikte dalgaların da görülmesi olası.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yaklaşmakta olan kasırgaya ilişkin henüz bir açıklama yapmazken kurumdan Cuma gününe kadar uyarı niteliğinde bir açıklama gelmesi bekleniyor.

 Medicane nedir?

Akdeniz üzerinde oluşan bu kasırgaların adı “Mediterranean” ve “hurricanes” kelimelerin birleşiminden oluşuyor. Tropical Medicane adi verilen bu kasırgalar Akdeniz’in orta kesimlerinde etkili olurken, ilk defa yurdumuzu ciddi boyutta etkilemesi bekleniyor