Kardeş ülke Azerbaycan’da sigorta penetrasyonu hızla büyüyor

Azerbaycan Finansal Piyasalar Denetleme Kurumu’nun (FIMSA) yönetici direktörü İbrahim Alishov’a göre, 2018’de Azeri sigorta pazarında GWP geçen yılki rakamı geçebilir. xprimm’de yer alan habere göre, FIMSA ülkede sigorta penetrasyon oranının önemli ölçüde artmasını bekliyor.

İbrahim Alishov 2017 yılında Azerbaycan sigorta sektörünün primlerinin 565 milyon AZN (yaklaşık 280 milyon euro) olduğunu belirterek, “Bu yılın ilk sekiz ayında sigorta şirketleri 517 milyon AZY (yaklaşık 250 milyon euro) değerinde prim topladı. Bu, Azerbaycan sigorta sektörünün büyümesinin de 2018 yılında da devam edeceğini gösteriyor. Finansal sektörün gelişmesine yönelik stratejik yol haritasına paralel olarak, sigorta pazarının Azerbaycan GSYİH içindeki payının 2020 yılına kadar% 1,6 seviyesine ulaşması gerekiyor. Bu göstergeye doğru hızla ilerliyoruz. Sigorta sektörünün GSYH içindeki payı geçen yıl% 0.9 oldu. Bu rakam, bu yılın yedi ayında% 1,1 oranında gerçekleşti.” diye konuştu.

Azerbaycan Sigortacılar Derneği (AIA) Başkanı Mustafa Abbasbaylı ise Azerbaycan sigorta piyasasının yıl sonuna kadar% 40 büyüyeceğini söyledi. Abbasbaylı, “Azerbaycan’ın sigorta piyasası yıllardır istikrarlı bir büyüme gösteriyor. Her yıl pazar% 10’luk bir artış gösterdi. Ancak bu yıl pazar% 30’luk bir büyüme gösteriyor. Bu, sekiz ayın sonuçlarından görülebilir. Yıl sonu itibarıyla Azerbaycan sigorta pazarının göstergesinin 750 milyon AZN seviyesine ulaşacağını tahmin ediyoruz, bu da% 40’lık bir artış anlamına geliyor.” dedi.

Sigorta piyasasında hedeflerinin ülkede her tür sigorta için orantılı bir büyüme sağlamak olduğunu berlirten Abbasbaylı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün ülkedeki bazı sigorta türleri oldukça yoğun bir şekilde büyüyor, ancak diğer türler istikrarlı bir seviyede kalıyorlar. Her tür sigortada orantılı bir büyüme elde etmek istiyoruz.”

Azerbaycan’ın 2016 yılı verilerine göre nüfusu yaklaşık 10 milyon, GSYİH’si ise 2018 yılı verilerine göre 46 milyar dolar.