ABD’li sigortacılar fosil yakıt yatırımlarından vazgeçmiyor

Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliğiyle mücadelede acil bir eyleme ihtiyaç duyulduğu yönlü uyarılarına rağmen, Consumer Watchdog tarafından hazırlanan bir rapora göre ABD’nin en büyük sigorta şirketlerinin fosil yakıt yatırımları 50.9 milyar dolardan fazla.

Geçtiğimiz günlerde Güney Kore’de gerçekleşen BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nde küresel ısınmanın geri dönüşü olmayan bir noktadan geçerek sarsılmasını önlemek için önümüzdeki on yıl boyunca karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik ciddi eylemlerin yapılması gerektiğini belirtildi.
Bununla birlikte, en büyük 10 Amerikan sigorta şirketinin içinde sekizi iklim değişikliğinin yatırımları üzerindeki etkisini fazla dikkate almazken, sadece iki ABD’li sigorta şirketi AIG ve Farmers, yatırım stratejilerini değiştirdi. Amerika’nın en büyük sigorta şirketi olan State Farm ise iklim değişikliği riskini hiç dikkate almadı ve fosil yakıt yatırımlarında 22.4 milyar dolar yatırımı bulunuyor. Consumer Watchdog başkanı Jamie Court, “Sigorta şirketlerinin iklim değişikliğine tepkisi, mağdurlarla birlikte yan yana olmalı, faillere destek vermemeli.” dedi.

Yatırımlarında iklim değişikliğini dikkate almayan sekiz ABD sigorta şirketi,State Farm, Allstate, Liberty Mutual, Berkshire Hathaway/Geico, Travelers, Nationwide, Progressive ve USAA olarak sıralandı.

Öte yandan Avrupalı ​​sigortacılar ise fosil yakıtları terk ediyor. En az 10 milyar dolar değerinde fosil yakıt varlıkları olan on yedi sigortacı kömürden ayrıldı ve dünyanın en büyük altı sigortacısı Allianz, AXA, Munich Re, SCOR, Swiss Re ve Zurich Insurance kömür projelerine yatırımlarını sınırlandırdılar. Consumer Watchdog , AXA ve Swiss Re’nin katran kumları projelerinin sigortalanmasını da sınırlandırdığını belirtti.