Swiss Re, Çinli sigorta devi Anbang’a yatırım peşinde

Küresel reasürans şirketi Swiss Re, Çin’de hükümet kontrolünde olan sigorta devi Anbang Insurance’e yatırım fırsatlarına bakıyor. Anbang Sigorta Grubu, 2000’li yılların ortalarında devlete ait işletmeler tarafından kuruldu. Bugün, sigorta şirketinin 30.000’den fazla çalışanı var ve bir dizi sigorta ve finansal ürün sunuyor, ancak Başkan Wu Xiaohui’nin Anbang’ın faaliyetleri ve dolandırıcılığıyla ilgili bir soruşturma sonrasında tutuklanmasından sonra, şirket 2018 yılı başında devlet kontrölüne geçti. Bloomberg’de yer alan habere göre, Çin’in Anbang’a ek sermaye sağlamaya çalışması nedeniyle Swiss Re’nin ilgisine ilgisiz kalmadığı belirtildi.

Haberde Swiss Re’nin bu aşamada bir yatırım yapıp yapmayacağına henüz karar vermediği ifade edildi. Çinli yetkililer ayrıca, Anbang’ın denizaşırı yatırımlarının bir kısmını Swiss Re’ye satışını da düşünüyorlar.

Anbang yıllar içerisinde, Allianz’ın Güney Kore’deki bazı operasyonlarının yanı sıra Belçikalı sigorta şirketi Fidea Verzekeringen, Hollandalı sigorta şirketi Vivat, Güney Kore’nin Tongyang Life’ı da dahil olmak üzere bir dizi yabancı finans kurumunu satın aldı. Haberde söz konusu yatırımların Swiss Re’ye çekici olup olmadığının belirsiz olduğuna dikkat çekilirken, çekici olanın, Anbang’a doğrudan bir yatırım olacağına işaret edildi. Böylelikle Çin sigorta ve reasürans piyasasına doğrudan bir girişe imkan tanınmış olacağı belirtildi. Geçtiğimiz hafta Anbang’a yatırım konusunda Singapurlu fon Temasek’in de ilgili olduğu haber olmuştu.

Haberde Swiss Re gibi uluslararası sigorta ve reasürans oyuncularının ise Çin içinde bir dağıtım ve müşteriye dönük sigorta platformunu güvenceye almak ve pazara erişimi artırmak için daha çok istekli olabileceğinin altı çizildi.