Insurtech patentlerinde ciddi artış yaşanıyor

Hukuk firması RPC tarafından yapılan araştırmada, insurtech yatırımlarının katlanarak artmaya devam ettiği ve söz konusu alanda patent başvurularının 2016 ve 2017 yılları arasında yüzde 40’lık bir artışla sonuçlandığı belirtildi.

Hukuk firmasına göre, dosyalama sayısı 2016 yılında 657 adetken, 2017 yılı sonunda söz konusu rakam 917’ye çıktı. Ayrıca, geçtiğimiz beş yıl içinde, 2013 yılında sadece 435 olan sigorta patent başvurularının beş yıl içinde yüzde 116 oranında arttığı belirtildi. intelligentinsurer’de yer alan haberde, geçen yıl açılan sigorta patentleri, kendi kendine giden bir aracın otomatik olarak çalışıp çalışmadığını kontrol eden ve otomatik olarak sigorta poliçeleri arasında geçiş yapan bir sistemin kullanımı ve doğal afetlerden etkilenen kişilerin taleplerini hızlandıran bir mobil uygulama gibi çeşitli yenilikler için oldu.

RPC, geçen yıl sigorta ile ilgili patentlerde en çok başvuru yapan şirketlerin sırasıyla 35 ve 34 sigorta patenti sayısıyla iki lider ABD sigorta şirketi olan Allstate Insurance ve State Farm olurken, Çinli sigorta devi Ping An ise 23 patent başvurusunda bulundu. Geleneksel sigorta şirketlerinin dışındaki diğer insurtech patentlerinin diğer aktif yayıncıları arasında, geçen yıl sekiz patent veren Çinli e-ticaret devi olan Alibaba bulunuyor. RPC, sigortacıların ve aracı kurumlarının artık, teknoloji ile rekabet avantajı sağlamak için önemli fırsatlara sahip olduğunun altını çizdi.

2017 yılında primlerde fiyatlandırma yapma ve riski daha doğru ve verimli bulma konusunda yeni yollar aradığı için, 2017 yılında fiyatlandırma ile ilgili sigorta patentlerinin toplam içinde payı 199 adetle yüzde 22’sini oluşturdu.Teknolojinin sürücü davranışını izlediği Telematik ise motor sigortaları sektöründe risk bazlı ürünler oluşturmak için kullanılan verilerle de önemli bir odak alanıydı. Telematik ile ilgili patentler, bir önceki yılın yüzde 56’sını oluşturdu. RPC, sigorta ile ilgili patentlerdeki artışın endüstrinin de yapay zekayı (AI) kucakladığını gösterdiğine işaret etti.