ABD, İran için sigorta şirketlerini uyardı

ABD, tüm limanları ve sigorta şirketlerini İran gemilerinden uzak durması konusunda uyardı. meinsurancereview’de yer alan habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın İran politikası konusundaki özel temsilcisi Brian Hook, ülkelerin ve liman işletmecilerinin İran’ın uluslararası su yollarına ve liman tesislerine erişim sağlamasına izin vermeleri durumunda İran’ın “yasadışı faaliyetlerini” kolaylaştırdıkları için ABD cezalarıyla karşılaşacaklarını belirtti. Brian Hook ayrıca İran gemilerinin ABD yaptırımları altında uluslararası sigorta pazarlarına erişimini kaybedeceğini de belirtti.

Hook, “Süveyş Kanalı’ndan Malacca Boğazı’na ve tüm boğaz noktaları arasında, İranlı tankerler yüzen bir sorumluluk taşıyor. İran tankerlerini, limanlara girmelerine izin veren limanlar, geçiş yapmalarına izin veren kanallar ve yollarını kateden tekne için bir risktir. Bu, tüm deniz taşımacılığı ağını büyük bir sorumluluğa maruz bırakıyor.” dedi.

Hook, İran gemilerinin büyük olasılıkla yerli sigorta şirketlerine yöneleceğini, ancak büyük bir felaketle milyonlara veya milyarlarca dolara uzanan kayıpları karşılayabileceklerini belirtti. Hook, “İranlı bir tankerle ilgili bir kaza olması halinde, İran sigorta şirketlerinin bu zararı karşılayabileceğini düşünmüyoruz.” diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump bu yıl Mayıs ayında 2015 nükleer anlaşmasından çekildikten sonra ABD 5 Kasım tarihinde İran’ın petrol, nakliye ve bankacılık sektörlerine yönelik yaptırımları yeniden başlattı. Bununla birlikte, Washington, İran’ın petrolünü ithal etmeyi sürdürmelerine izin veren sekiz ülkeye geçici muafiyetler verdi, ancak nihai hedefin İran’dan gelen ihracatı tamamen durdurmak olduğunu açıkladı.