İnşaatlarda bina tamamlama sigortası zorunlu oluyor

Mecliste görüşmeleri süren Çevre Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi ile bina tamamlama sigortası zorunlu olacak. Müteahhitler yapı ruhsatı almadan önce bina tamamlama sigortası yaptıracak ve böylece vatandaşın mağduriyeti önlenmiş olacak.
En basit haliyle inşaat şirketi konut satışına başlamadan önce projesi için sigorta yaptıracak inşaat süresi içerisinde şirket iflas eder konutları sahiplerine teslim edemezse devreye sigortacı girecek o tarihe kadar ödenen tüm bedeli tüketici ödeyecek ya da sigorta şirketi inşaat tamamlanmasını sağlayarak tüketiciye konutu teslim edecek.
Sigorta şirketi sigorta yapacağı inşaat şirketinin mali yapısını geçmiş tecrübelerini detaylı inceleyerek poliçe düzenleyecek. İnşaat şirketini riskli görür projeyi bitirmeyeceğine karar verirse sigorta yapmayacak ya da ek teminatlar isteyebilecek. Bu bir anlamda sigorta şirketleri yurtdışında olduğu gibi inşaat sektörünün denetlenmesinde yer alacak demektir. Ancak ilgili bakanlık bu alanda sorun var vatandaş mağdur oluyor. Üzerimizdeki yükü sigortacılara atalım bu işten sıyrılalım diye yaklaşırsa daha önceden olduğu gibi bina tamamlama sigortasını yapacak bir sigorta şirketi veya acente bulamayız. Eğer bina tamamlama sigortasında tüm taraflar ortak mutabakatı ile uygulanabilirse inşaat şirketinin sahibi kaçtı vatandaş tapusunu alamadı mağduru oldu gibi durumlar biter ve konutzede dönemi kapanır.

Bu poliçe nasıl yapılacak?

-İnşaat şirketleri Müteahhitler projeye başlamadan önce bina tamamlama sigortası yaptıracak
-Sigorta primlerini inşaat şirketi ödeyecek
-Orta primleri projenin büyüklüğü süresi bedenine göre sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirlenecek
-İnşaat süresi içerisinde inşaat şirketi iflas ederse vatandaşın zararını sigorta karşılayacak
-İnşaat şirketi sözleşmede belirtilen süre üzerinden 12 ay geçmesine rağmen hala konutları teslim etmezse yine devreye sigorta girecek
-Sigorta şirketi tüketicinin konut için ödediği peşinat ve taksitleri dahil tüm ve tüketiciye yasal faizi ile geri ödeyecek veya sigorta şirketleri isterlerse sigortalılıkları inşaatı başka bir müteahhit ile anlaşıp tamamlanmasını sağlayarak teslim edebilecek