“Az parayla en uygun tasarrufun yolu BES’tir”

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, Türkiye’nin tasarruf kapasitesini Bireysel Emeklilik Sistemi’yle (BES) ortaya çıkarabileceğine dikkat çekerek, “Az parayla en uygun tasarrufun yolu BES’tir. Geliri ne olursa olsun emeklilikte ikinci bir maaş gibi ek getiri herkesin hakkı. BES de yüzde 25 devlet katkısı, altın, döviz ya da kira sertifikası fonları gibi avantajlı seçenekleriyle uzun vadeli tasarrufun en ideal adresi” şeklinde konuştu.

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, yaklaşık 7 milyon katılımcı ve 87 milyar TL fon tutarı bulunan gönüllü bireysel emekliliğin Türkiye’nin en önemli sorunu olan tasarruf açısından en avantajlı alternatif olduğunu belirtti. Sincek, “BES’e yatırım yapanlar birikimlerini kısa vadeli dalgalanmalardan koruyarak geleceklerini planlama fırsatı yakalar. Vatandaşlarımız, altın ya da döviz almak yerine birikimlerini, BES’teki altın ve döviz fonlarına yatırarak çifte kazanç sağlayabilirler. Aynı zamanda yüzde 25 devlet katkısından da yararlanmış olurlar. Birikimlerine güvenli liman arayanlar için BES en iyi alternatif…” şeklinde konuştu.

Az parayla tasarruf mümkün

Günümüzün en ucuz tasarruf aracının BES olduğunu aktaran Ayhan Sincek, “Geliri ne olursa olsun az parayla tasarruf yapılabilen ve en masrafsız alternatif BES’tir. Hem kendi geleceğini hem de aile üyelerinin geleceğini küçük küçük birikimlerle planlamak isteyenlere BES’i anlatmalıyız. Bireysel emekliliğe girmek çok kritik bir adım ancak asıl mühim olan sistemde kalmak, uzun vadeli düşünmek.” dedi.

Özellikle gençler için fırsat

Emeklilik döneminde adeta ikinci bir maaş gibi ek tasarrufu almanın rahatlığını yaşamaya davet eden Sincek, “Özellikle gençlerin BES’e katılmasını öneriyorum. Başlarken küçük miktarlarda, minimumda da başlayabilirler. Gelirleri arttıkça ödedikleri katkı paylarını artırılabilirler. İlerleyen yaşlarda bir hayalinin gerçekleşmesine BES vesile olabilir. Günü birlik değişimlerden ve dönemlik dalgalanmalardan kaygı duymadan, sürekli % 25 gibi bir devlet katkısı ve fon getirisi ile böylesine uzun soluklu bir sistemin içerisinde olmak paha biçilemez.” ifadelerine yer verdi.

Katkı payları yıllık tavan limitlerin altında kalan katılımcılara bir de hatırlatmada bulunan Sincek, “Ödediği aylık katkı payıyla yıllık devlet katkısı üst limitinin altında kalanlar için son aya girdik. Dileyenler Aralık ayı sonuna kadar yüzde 25 devlet katkısından maksimum yararlanabilmeleri için ek katkı payı yatırabilir” dedi. Katılım Emeklilik’in kuruluşunda koyduğu 5 yıllık hedefine 4 yılda ulaştığını belirten Sincek, şöyle devam etti; “Katılım Emeklilik olarak 4 yılı geride bıraktık. Bu süreçte 514 bin BES sözleşmesine ulaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Toplam fon tutarımız da yaklaşık 1,5 milyar TL’ye ulaştı. Böylelikle koyduğumuz hedeflere daha erken ulaştık. Katılım esaslı BES’in yükselişi sürüyor. Bu alanda öncülüğümüz de sürüyor. Katılım Emeklilik olarak büyümeye devam ediyoruz.”

OKS’de son halka dahil oluyor

OKS sayesinde 15 milyon çalışanın BES’le tanışma fırsatı yakaladığını belirten Ayhan Sincek, “2019’un başında çalışan sayısı 5-9 arası olan işletmeler de sisteme dahil olacak. Hali hazırda 5 milyon 22 bin çalışan OKS’de kalmayı tercih etti. 4.2 milyar TL fon birikti. Katılım Emeklilik olarak web sitemiz üzerinden online OKS başvurusu yapabilme imkanı sunuyoruz. Ayrıca bizden OKS hizmeti alan şirketler internet şubemiz üzerinden OKS işlemlerini kolayca takip edebiliyorlar.” şeklinde konuştu.