Gürcistan’da bankaların sigortacılığa girmesi tartışma yarattı

Kuzeydoğu komşumuz Gürcistan’ın en büyük iki bankasından biri olan Bank of Georgia, sigorta şirketi kuruyor. Fakat bu durum ülkedeki sigorta şirketlerini rahatsız etti. xprimm’de yer alan habere göre, Gürcistan Sigorta Birimi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Devi Khechinashvili, Bank of Georgia’nın kendi sigorta şirketini kurmak için National Bank’tan izin aldığını ve Devlet Sigortaları Denetim Servisi’ne başvurmaya hazırlandığını açıkladı.

Bank of Georgia ülkenin iki ana bankasından biri olduğu için, bir sigorta şirketinin kurulması National Bank’dan izin alınması gerekiyor. Ancak, şu anda Banka temsilcileri, yeni şirketin faaliyete geçmesi, planlanan sigorta faaliyetinin adı veya kısmı hakkında herhangi bir bilgi vermediler. Yeni sigorta şirketinin kurulmasıyla ilgili olarak, National Bank temsilcileri, ticari bankaların finansal piyasada aracı olarak yer almasına izin verildiğini açıklarken, bankaların sigorta şirketleri de dahil olmak üzere finansal iştirakler oluşturma hakları bulunuyor.

Öte yandan Gürcistan’daki 12 sigorta şirketi, bankaların sigortacılık işine girmesini protesto ediyor. Sigorta şirketlerinin temsilcilerine göre, kendi sigorta şirketlerine sahip bankalar, diğer piyasa katılımcılarına rekabetten dolayı kredi vermezken, sigorta şirketlerine sınırsız mali destek sağlıyor. Söz konusu sigorta şirketlerinin temsilcileri, “sigortacılık işinin çekirdek olmayan faaliyetlere eşit olması gerektiğini, bu nedenle ticari bankaların bu sektöre erişiminin olmaması gerektiği” yönünde açıklamada bulundular.