“Otomatik BES’in en büyük katkısı tasarruf eden insan sayısını arttırmak oldu”

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Ali Burak Göçer, oto-katılımın sektöre ve ekonomiye en büyük katkısının tasarruf eden insan sayısını artırmak olduğunu söyledi. İki yılın sonunda 5 milyon kişinin Otomatik BES’e dahil olduğunu anımsatan Göçer, bunlardan yaklaşık 3,8 milyonunun daha önce bireysel emeklilik sözleşmesi bulunmadığını ve Otomatik BES sayesinde birikim yapmaya başladıklarına dikkat çekti.

Oto-katılımın iki yılını Sigorta Dünyası’na değerlendiren Ali Burak Göçer, Otomatik BES’in sektöre en büyük etkisinin itici güç haline gelmesi olduğunu belirterek  “Türkiye’de bireysel emeklilik sistemi iki yıldır Otomatik BES’le büyüyor” dedi.

Göçer’in değerlendirmesi şöyle devam ediyor: “Gönüllü BES’te 15 yılda 6,9 milyon katılımcıya ulaşıldığını düşünürsek, iki yılda 5 milyon katılımcının önemini daha net görebiliyoruz. Otomatik BES’in başlamasıyla sektöre yeni bir soluk geldi. İki yılda gelinen nokta gelecek için de umut verici. 5 milyon kişinin 4,6 milyar lira fonu birikti. Mevcut katılımcıların fonu büyüdükçe yeni katılımlar da artacaktır. Bununla birlikte sistemin daha iyi yönetilmesi için değişiklikler de her daim devam ediyor. Hem mevzuatsal değişiklikler hem de şirketler tarafından işlemleri kolaylaştıran süreç değişiklikleriyle sistem kendini yeniliyor ve yenilemeye devam edecek. Otomatik BES’te ihtiyacın daha çok operasyonel alanda olabileceği görüşündeyim. Girişler, ödemeler ve takip süreçlerini alt alta koyunca firmalar açısından bir destek ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. 2019’da sisteme giren firmaların ölçekleri daha da küçüldü. Yani insan kaynakları, mali işler gibi bu konularla detaylı ilgilenecek çalışanların olmayacağı bir dönem bizi bekliyor. Bu sebeple işverenlerin operasyonel yükünü daha da azaltacak, operasyonlarını kolaylaştıracak düzenlemeler yapılabilir. Örneğin Otomatik BES’te her ay çalışanların, aylık katkı paylarının SGK gibi merkezi bir operasyon sistemiyle takip edilmesi işverenleri çok rahatlatacaktır.”

 “Sistemin lokomotifi artık Otomatik BES”

Oto-katılımın gönüllü BES üzerindeki etkisini değerlendiren Ali Burak Göçer, BES’le birlikte birikimle tanışan ve bilinçlenen kitlenin bir bölümünün OKS ile birikime devam ederek tasarrufunu büyüttüğünü kaydederek, diğer etkisinin ise OKS’nin yürürlüğe girmesiyle gönüllü BES’te büyüme hızının yavaşlaması olduğunu söyledi. Göçer, “Çünkü Gönüllü BES’le sisteme girmesini hedeflediğimiz katılımcıların çoğu zaten Otomatik BES’le sisteme girdiler ya da girecekler. Dolayısıyla sistemin lokomotifi artık doğası gereği Otomatik BES oldu ve yeni dönemde de bu trend devam edecek. Gönüllü BES’teki büyüme stabil kaldı, sistem var olan büyüklüğünü korudu diyebiliriz. Ancak bireysel emeklilik sisteminin asıl büyüklüğünü görmek için ‘Gönüllü BES + Otomatik BES’ olarak ‘Toplam BES’e odaklanmalıyız” dedi.

 Fon Koçu Robot Danışmanlık uygulaması

Ali Burak Göçer, Garanti Emeklilik’in performansı ve hedeflerine ilişkin olarak da şunları söyledi: “Sektörün büyümesine paralel olarak 2018 yılında bizim de büyümemiz Otomatik BES kaynaklı gerçekleşti. Toplam 1,7 milyon katılımcıyla yılı sektör lideri olarak kapatıyoruz. 2019 beklentimiz de 2018’e benzer şekilde Otomatik BES’le büyümek. Garanti Emeklilik olarak bizi tercih etmiş milyonlarca müşteriyi memnun etmek için herkesten çok çalışmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de farklı projeler geliştiriyoruz. 2018’e damgasını vuran yeniliğimiz Fon Koçu oldu. Bireysel Emeklilik Sistemi

gibi uzun vadeli yatırım sistemlerinde, katılımcıların yaptıkları fon tercihleri getiriler üzerinde çok etkili. Bu tercihlerde de katılımcıların risk algılarına ne kadar uygun seçim yaptıkları oldukça önemli. Garanti Emeklilik olarak, bu alanda bir hizmet eksikliği olduğunu fark ettik ve sektörde bir ilk olarak Fon Koçu Robot Danışmanlık uygulamasını hayata geçirdik. Otomatik BES’te de sektörden farklılaşarak müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşıyan çok önemli çalışmalara imza attık. Kurumsal internet şubemizde

birçok yenilikleri hayata geçirdik. Amacımız firmaların en fazla zamanını alan işlemleri online olarak daha da hızlı yapmalarını sağlamaktı. Bu hizmetle birlikte müşterilerimiz Kurumsal İnternet Şubesinde sözleşme girişi yapabiliyor, ödemeyi gerçekleştirebiliyor, çalışanın işten ayrılması, ücretsiz izne çıkması ve ödemeye ara vermesi halinde bilgilerini güncelleyebiliyorlar. Yardım videoları ve bilgilendirme açıklamaları sayesinde işlemlerini gerçekleştirirken zaman kaybetmeden kolaylıkla ilerleyebiliyorlar. Geliştirdiğimiz bu hizmet ile firmalara önemli bir zaman kazanımı sağladık.”

Göçer, yeni dönemde de bireysel emeklilik sisteminde Garanti Emeklilik’i tercih eden müşterilerin memnuniyetini daha yüksek seviyelere taşımak adına verimli çalışmalarla adlarını duyurmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.