Alüminyum devi Norveçli Norsk Hydro’ya siber saldırı

Dünyanın en büyük alüminyum üreticilerinden biri olan Norveçli Norsk Hydro’ya fidye yazılımı saldırısı gerçekleşti ve şirket saldırıyla sistemlerinde manüel operasyonlara geçti. NorskEmerging’de yer alan habere göre, Norveç merkezli şirketin, BT uzmanları tarafından sunucusunda olağandışı bir etkinlik tespit edildikten sonra operasyonlarının kesintiye uğradığını ve şirketin eritme ünitesinde üretimin durduğu belirtildi.

Firmanın Mali İşlerden Sorumlu Başkanı Eivind Kallevik konferans görüşmesinde siber sigortanın yürürlükte olduğunu açıkladı, ancak şu anda kapsama alanının ne kadar kapsamlı olduğu ve herhangi bir talebin siber ilgili iş kesintisiyle nasıl baş edileceğini bilinmediğini söyledi.

Bazı haberlere göre ise, saldırının potansiyel bir suçlusu olarak mühendislik danışmanlığı şirketi Altran Technologies’e yönelik saldırı sonrasında Ocak ayında dikkat çeken nispeten yeni bir kötü niyetli program olan LockerGoga Ransomware’i gösteriyor. Çalışanlara, şirketin ağına hiçbir cihaz bağlamamaları söylendi.

Norsk Hydro’nun, Avrupa’da% 20’ye, ABD’de ise% 23’üne kadar belirli alüminyum üretimi ve ekstrüzyonu alanlarını komuta ettiği belirtiliyor. Şirketten yapılan açıklamada, “Hydro, saldırıyı engellemeye ve etkisiz hale getirmeye çalışıyor, ancak durumun tam olarak ne olduğunu bilmiyor. Durumun tam etkisini değerlendirmek için çok erken. Müşteriler üzerindeki etkiyi değerlendirmek için henüz çok erken.” denildi.

Katar ve Brezilya’da da operasyonların manuel operasyonlar altında olduğu bildirildi, ancak şirketin Norveç borsasına yaptığı bir açıklamada Norveç dışındaki birincil tesisler üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı ifade edildi.

Bu ihlalin kapsamı ve özellikleri hala bilinmemekle birlikte, Norsk Hydro kadar büyük ve global olarak aktif bir şirkete yapılan bir siber saldırı, 2017’nin yıkıcı Not Petya saldırısını yakın bir potansiyele sahip olacağı konuşuluyor.

Mülkiyet Talebi Hizmetlerine (PCS) göre, 2017 saldırısından kaynaklanan toplam sanayi zararı 3 milyar doları aştı; bunun yaklaşık% 90’ı sessiz siber etkilerden, geri kalanı ise olumlu zararlardan kaynaklandı.

Bir yanıt yazın