Çin finans sektöründe yabancı mülkiyet sınırını kaldırıyor

Çin, programın bir yıl öncesinde 2020’de finans firmaları üzerindeki yabancı mülkiyet kısıtlamalarını kaldıracak. Dalian’daki Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Çin Premier’i ve Çin Devlet Konseyi parti sekreteri Li Keçiang’a göre, söz konusu hamle dünyaya pazarlarını açma taahhüdünü göstermeyi hedefliyor.

Duyuru, Pekin ve Washington’un ticaret müzakerelerine devam etmeyi ve dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki “ticaret savaşı” nı sona erdirmeyi kabul etmesinden sonra geldi. Önceki gün Dalian’daki Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan ülkenin önde gelen isimlerinden biri, “2020 yılında yabancı yatırımcılar için menkul kıymetler, vadeli işlemler, hayat sigortası mülkiyeti sınırlarını kaldırma hedefine ulaşacağız” dedi. Allianz ve AXA gibi bazı sigortsa şirketleri Çin operasyonlarına tamamen sahip durumda. Bu arada, Chubb’ın hayat sigortası ortak girişimi için kontrol hissesi almasına izin verildi.

Finans endüstrisinin yanı sıra, Çin, otomotiv sektörü de dahil olmak üzere imalat sanayisini de yabancılara açma sözü verdi. Li Keçiang ekonominin belirli alanlarındaki dış yatırımı kısıtlayan olumsuz yatırım listesini de azaltacağını belirtti.