SDDK kuruldu, kararname Resmi Gazete’de yayımlandı

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SDDK) Resmi Gazete’de yayınlanarak hayata geçirildi. Resmi Gazete’nin 18 Ekim 2019 Cuma günkü sayısında yayınlanıp yürürlüğe giren kararnameye göre, “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve ilgili mevzuatla verilen görevleri yerine getirmek, ve yetkileri kullanmak üzere kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu kurulmuştur. Kurumun merkezi İstanbul’dadır. Kurumun ilişkili olduğu bakanlık Hazine ve Maliye Bakanlığıdır” dendi. Kurum, sigortacılık ve özel emekliliğe ilişkin mevzuatı hazırlamak ve ilgililer tarafından uygulanmasını izlemek ve yönlendirmeye yetkili olacak. SDDK, ilgili mevzuatla kendisine verilen görev ve yetkileri kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak yerine getirip kullanacak. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi kurumun kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremeyecek.  

Kurulun görev ve yetkileri şu şekilde sıralandı:

-Sigortacılık ve özel emekliliğe ilişkin görev ve yetkileri kapsamında bulunan konularda düzenlemeler yapmak ve kararlar almak.
-Kurumun stratejik planı, performans ölçütlerini amaç ve hedeflerini, hizmet kalite standartlarını belirlemek, insan kaynakları ve çalışma politikalarını oluşturmak, Kurumun hizmet birimleri ve bunların görevlerini belirlemek.
-Kurumun stratejik planı ile amaç ve hedeflerine uygun olarak hazırlanan bütçe teklifini görüşmek ve karara bağlamak.
-Kurumun performansını ve mali durumunu gösteren raporları onaylamak.
-Taşınmaz alımı, satımı ve kiralanması konularındaki önerilerini görüşüp karara bağlamak.
-Kanunlarla ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen diğer görevleri yapmak.

SDDK bir kurul tarafından yönetilecek ve bu kurul ikisi başkan ve başkan yardımcısı olmak üzere Cumhurbaşkanı tarafından atanan beş üyeden oluşacak. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu başkanı kurumun da başkanı olacak. Kararname ile Sigortacılık Genel Müdürü ve Sigorta Denetleme Kurulu Başkanı kadroları kaldırılırken, SDDK’ya toplam Başkan, 2 Başkan Yardımcısı, 9 Daire Başkanı, 20 Grup Başkanı’ndan oluşan toplam 357 kişiden oluşacak kadro tahsis edildi.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/10/20191018-6.pdf