Japonya’da bunama sigortası talebinde artış endişe yaratıyor

2025 yılı itibariyle Japonya’da yedi milyon yaşlı kişiye demans(bunama) tanısı konması bekleniyor. Bu nedenle bazı yerel yönetimler harekete geçmeye başladı.

Asahi Shimbun tarafından yayınlanan bir habere göre, Japonya genelindeki 39 yerel hükümet yaşlılara demansı kapsayan sigorta programlarına erişme konusunda yardım ediyor. Bu yerel yönetimler tipik olarak primlerin bir yüzdesini desteklemekte. Sigorta programları genellikle alışveriş sırasında ticari mallara zarar vermenin yanı sıra bisiklet sürerken yayalara zarar verme gibi olayları da kapsıyor. Ancak haberde, motorlu taşıt kullanan yaşlıların dahil olduğu olaylar hariç tutuldu.

Haberde Kasım 2017’de Kanagawa Eyaletindeki Yamato Şehri’nin böyle bir sigorta programını ilk kez uyguladığı belirtildi. Takip eden yılda, diğer beş belediye bu durumu takip etti ve sonraki aylarda daha da fazlası takip edildi. Kobe Şehri hükümeti, demans hastaları için çeşitli destek hizmetleri sunmak üzere yaklaşık 300 milyon ¥ (2.8 milyon ABD Doları) tahsis etti. Nisan ayında, şehir hükümetinin demanslı yaşlı bir kişinin neden olduğu bir zararda ödediği kombine bir sigorta ve taziye para programı başlattı. Alzheimer’in Japonya Birliği başkanı Morio Suzuki’ya göre ise, grubun üyeleri demansı olan yaşlılar için tek tip ülke çapında bir kamu destek sistemi istiyor.