Özlem Özüner: Türk ihracatçılar için İngiltere’de yeni fırsatlar doğabilir

Alacak sigortası şirketi Euler Hermes, İngiltere’de gerçekleşen seçimlerin ardından Muhafazakar Parti’nin zaferini değerlendirdi. Euler Hermes, Muhafazakar Parti’nin 74 koltukla sağlam bir çoğunluk elde etmesiyle beraber İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması konusundaki belirsizliklerin azaldığını belirtti. Raporda, önümüzdeki üç yıl boyunca erken seçim beklentilerinin düşüşe geçtiği kaydedildi.

İngiltere ile ilgili yüzde 0,8 olan büyüme tahminini yüzde 1 olarak revize eden Euler Hermes, büyümenin 2021 yılında yüzde 1,6’ya yükseleceğini belirtti. Raporda, sene boyunca tedbir amaçlı yapılan stoklamalar yüzünden hâlen normalin üzerinde olan stok seviyeleri nedeniyle fiyatlar üzerindeki aşağı yönlü baskının devam edeceği kaydedildi. 2019 yılında yüzde 6 olan şirket iflaslarındaki artışın yavaşlayarak 2020 yılında yüzde 3’e gerilemesi beklenirken, 2021 yılında iflas oranının yüzde 2’lik hafif bir düşüş ihtimali olduğu belirtildi.

Bu gelişmeler ışığında piyasaların ve Türkiye’nin durumunu değerlendiren Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner: “Önümüzdeki süreçte Sterlin değer kazanmaya devam edecek. İngiltere’de yurtiçi hisse senedi piyasalarının olumlu etkileneceğini düşünüyoruz. Kendi oluşturduğumuz modele göre yukarı yönlü riskler 10 yıllık GILT’lerin faizlerinde 10 baz puanlık artışa dönüşebilir. Ancak işin en zor kısmı İngiltere’nin, AB ile bir ticaret anlaşmasının imzalamasının 2022’den önce zor görünüyor olması. Türkiye olarak başlıca ticaret ortaklarımızdan biri olan ve ikili ticaret hacmi sıralamasında 6. sırada bulunan İngiltere ile ilişkilerimiz her zamankinden daha da önemli bir konumda bulunuyor. Bu süreçte Türk ihracatçılar için İngiltere’de yeni fırsatlar doğabilir” dedi.