Zafer Sönmez: Türk sigortacılığı Türk Hava Yolları’nın gittiği yerlere neden gitmesin?

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü Genel Müdürü Zafer Sönmez ve Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli bugün basın mensuplarına kamu sigorta şirketlerinin birleşmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Zafer Sönmez, ölçek ekonomisi oluşturup 1+1+1’in 10 olduğu bir hedefe ilerlemek istediklerini ifade ederken, Atilla Benli, birleşmeyle birlikte potansiyelin daha iyi kullanılacağını belirtti.

Sönmez, 1 Nisan itibarıyla konsolide yapının tamamlanmasının öngörüldüğüne de vurgu yaptı.

Banka dışı bir sigorta holdingi oluşturulacak

“Ölçeği büyütmek lazım, en önemli konu bu” diyen Sönmez sözlerini şöyle sürdürdü: “TVF, portföyündeki şirketlerin değerini artırma hedefiyle yol alıyor. Kamudaki sigorta şirketlerinin birleşmesiyle banka dışı bir sigorta holdingi oluşturulacak. Bir strateji gereği bunu yapıyoruz. 1 Nisan’da birleşme hedefimiz var ve asıl hikaye bundan sonra başlayacak. Burası bir büyüme platformu. Toplam pastayı nasıl büyütürüz diye düşünüyoruz. Şirketleri asıl değerine göre adil olarak değerlendirmek zorundayız.”

Ekonomideki nakit tasarrufların yetersizliğine dikkat çekerek, amaçlarının tasarrufları büyütmek olduğuna vurgu yapan Zafer Sönmez, BES’in 20  milyar dolar değil 100 milyar dolar olması gerektiğine dikkat çekti.

Sigorta sektöründe sadece Türkiye’yi düşünmediklerini belirten Sönmez, “Türk Hava Yolları’nın gittiği her ülkeye neden gitmeyelim? Ama öncelikle bu hamle için sigorta şirketlerini birleştirmemiz lazım. On yıl içinde bölgesel bir lider sigorta grubu olma hedefimiz var. Bu birleşme sonrasında oluşacak yapı, diğer şirketlerin de faydalanacağı bir yapı olacak. Kuruluş için hızlı olmak istiyoruz çünkü iyi işlerin çok beklememesinde fayda var” diye konuştu.

“Gençlere tavsiyem sigortacılık okusunlar”

Sigorta sektörünün beş yıl sonra diğer finansal sektörlere göre karşılaştırılamayacak oranda büyüyeceğini işaret eden Sönmez, “Gençlere tavsiyem sigortacılık okumaları ama bu arada uluslararası gelişmeleri takip ederek niteliklerini arttırmaları. Daha yetkin insanları sektöre sokmamız lazım” dedi.

Birleşme sonrasında ürün gamının kapasitesini genişleteceklerini ve bu konuda öncü olacaklarını belirten Sönmez, “Ama asıl önemlisi pastayı da büyütecek olmamız. Sağlık sektöründe de olacağız. Sağlıkta pazar hayal edemeyeceğiniz kadar büyüyecek. Biz pazarı da pazar payımızı da büyüteceğiz. Bu şirketin IT’de çok büyük yatırımları olacak çünkü büyük veriden daha iyi yararlanmamız lazım. Bu ölçeği yönetecek yatırımı koyacağız” şeklinde konuştu.

SDDK’nın kurulmasının önemine dikkat çeken Sönmez, “Regülatör kurulduktan sonra tüm sektörler gelişmiştir ve bunun en güzel örneği 2000’li yılların başında kurulan bankacılık sektörünün regülatörü BDDK, enerji sektörünün regülatörü EPDK’dır” dedi.

Sönmez, halka açık olan kamu sigorta şirketlerinde hisse sahiplerinin paylarının korunacağını da sözlerine ekledi.