Çin’in hayat sigortası piyasasına yabancı ilgisi

GlobalData analistleri, Çin’in sigorta endüstrisinin serbestleştirilmesinin yabancı hayat sigortacılarına büyük fırsatlar sunacağına dikkat çekti.  Yabancı sigortacıların payı düşük olmasına rağmen, GlobalData, Çin hayat sigortası pazarının yıllık % 9.6 bileşik büyüme oranıyla 2023’te 484 milyar dolara çıkmasını bekliyor.

Çin’de bulunan 50 yabancı sigorta şirketinin 28’i hayat sigortacısı ve 2019’un ilk yarısında yabancı sigortacılar prim gelirlerinde yıllık% 44,8 artışla 25,9 milyar dolara ulaştığı bildirildi. Analistler, yabancı sigortacıların 2018 yılında toplam Çin sigorta endüstrisinde% 6 ve hayat sigortası pazarında% 8,1 paya sahip olduklarını söylüyorlar.

GlobalData Kıdemli Sigorta Analisti Ashish Raj, “Artan yabancı katılımın anakara tüketicileri için daha fazla fayda getirmesi muhtemel” dedi.

Yabancı sigortacıların katılımını artırmak için, Çin Bankacılık ve Sigortacılık Düzenleme Komisyonu (CBIRC), herhangi bir yabancı sigortacının piyasaya girmeden önce en az 30 yıl işletme deneyimine sahip olmasını gerektiren kuralları yumuşattı. CBIRC, yabancı sigorta şirketlerinin yetki için başvurmadan önce Çin’de en az iki yıl boyunca temsilcilik kurmaları için zorunlu koşulu da hafifletti.

Bununla birlikte, GlobalData, yabancı sigorta şirketleri ve onların şubeleri ve Çin’deki çağrı merkezleri için yetkilendirme ve lisanslama süreçlerinin ne kadar karmaşık, sıkıcı ve zaman alıcı olduğununa da dikkat çekti.

Ayrıca, sigorta şirketleri için ödeme gücü gereksinimleri, iş yapılarına, risk profillerine ve risk yönetimi yeteneklerine göre farklılık gösteriyor. Raj, “Çin hayat sigortası endüstrisi yabancı sigortacılar için kazançlı bir pazar ancak büyük giriş engelleri var. Yabancı mülkiyet üzerindeki sınırların kaldırılması, hayat sigortası endüstrisinin genel olarak gelişmesine yol açabilir. Büyük yabancı sigorta şirketlerinin yeni lisans başvurusu yapması beklenirken, mevcut yabancı hayat sigorta şirketlerinin işletme ortak girişimlerindeki paylarını artırmaları beklenmekte.” diye konuştu.