Fosil yakıtla bağlarını kesen sigorta şirketlerinin büyük gururu

Dünyanın önde gelen sigorta şirketleri kömürden çıkma vaadleri nedeniyle SIGWATCH tarafından üst üste ikinci yıl en çok övülen markalar arasında yer almanın gururunu yaşıyor.

AXA, Allianz, Swiss Re ve SCOR, fosil yakıt tasfiye politikaları nedeniyle “en çok övülen” ilk 10 listesinde yer aldı. Öte yandan, fosil yakıt arama ve çıkarma ile bağları olan markalar, en eleştirilen şirketler listesinde belirgin bir şekilde yer aldı. STK’ların kurumsal itibar ve sorumluluk üzerindeki etkisi konusunda uzmanlaşmış küresel bir araştırma ve strateji danışmanlığı olan SIGWATCH, son 12 ay içinde 6 bin 600’den fazla kampanya eylemini izledikten sonra listeyi derledi.

Aktivist gruplar, finans kurumlarını fosil yakıtla bağları kesmeye zorluyorlar ve ilk yanıt veren şirketler arasında AXA, Allianz, Swiss Re ve SCOR gibi firmalar da yer alıyor. SIGWATCH, dördünün de sadece fosil yakıtlardan mahrum edilmekle kalmayıp, aynı zamanda kömür ve fosil yakıtla ilgili diğer işletmelerin sigorta ve taahhütlerinin kaldırılması sözü verdi.

SIGWATCH’a göre, Royal Dutch Shell ve ExxonMobil gibi enerji şirketleri en eleştirilen markalar arasında.

SIGWATCH’ın kurucusu ve genel müdürü Robert Blood, “Finans firmaları bu yılın en çok övülen sıralamasında yıldız sanatçılar. Greta Thunberg ve iklim aktivistleri bu yılki Dünya Ekonomik Forumu’na katılan iş liderlerini fosil yakıtlara yatırım “deliliğini” sona erdirmeye çağırırken, AXA, Allianz, Swiss Re ve SCOR bunu gösteriyor. STK’lar onlara övgüde bulunarak iyi iş çıkardıkları için ödüllendiriyorlar ve sektörlerindeki ve ötesindeki diğerlerini örneklerini izlemeye teşvik ediyorlar. Bu yıl aktivist grupların fosil yakıt ekonomisine ve onu finanse eden işlere karşı kampanyalarını hızlandırmasını bekliyoruz. Kömürde petrol ve doğal gazdan çıkış taahhütlerini yerine getirmedeki başarılarını tekrarlayıp tekrarlayamadıklarını görmek ilginç olacak ”dedi.

2019 SIGWATCH sıralamaları:

En çok övülen markalar

  1. Unilever
  2. Nestlé
  3. AXA
  4. Allianz
  5. Yum! Brands
  6. Swiss Re
  7. Danone
  8. VF Corporation
  9. Aldi
  10. SCORE SE

En çok eleştirilen markalar

  1. Nestlé
  2. Royal Dutch Shell
  3. World Bank Group
  4. Adani Group
  5. ExxonMobil
  6. Total S.A.
  7. Unilever
  8. Carnival Corporation
  9. Coca-Cola Company
  10. Sinar Mas Group