SAİK yönetimi 18’inci aylık toplantısını gerçekleştirdi

TOBB SAİK yönetimi 18. aylık olağan toplantısını Ankara’da gerçekleştirdi. Sektörün mücadele ettiği illegal konular ile ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü belirten SAİK, olağan toplantısında acenteleri olumlu gelişmelerin beklediği bir sürecin içine girdikleri de aktarıldı.

TOBB SAİK (Sigorta Acenteleri İcra Komitesi) yönetimi 18. aylık olağan toplantısını 19 Şubat 2020’de Ankara’da gerçekleştirdi. 2020’nin ikinci toplantısı olan ve göreve başladıktan sonraki 18. aylık toplantısı olan SAİK yönetimi, bu toplantıyı TOBB’un Ankara merkez binasında gerçekleştirdi. 18 Aralık 2019 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan ve sektöre yapılan duyurunun ardından illegal çalışmaları sürdüren kurum ve kişilere cezai işlemlerin uygulanması için hazine nezdinde başvuruya karar verilmişti. Bu duyuruya dikkat çekmek amaçlı bir video paylaşan TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut söz konusu videoda; 18 Aralık sektör duyurusunun önemine dikkat çekerek, illegal çalışmalar konusunda mücadelede kararlı olduklarını belirtti ve illegal çalışmaları sonlandırmaları için sigorta şirketleri ile acentelere büyük sorumluluk ve görev düştüğünü söyledi. Korkut, sektör duyurusu doğrultusunda olası sorun ve problemlerin 7 gün 24 Saat SAİK’e ‘[email protected]’ adresinden bildirilebileceğini aktardı.

İllegal ve usulsüz çalışan acentelere uyarı

Toplantıda dikkat çekilen bir diğer unsur da acente ofisleri için belediyeler tarafından istenilen işyeri ruhsatından acentelerin muaf tutulması oldu. Konuyla ilgili çalışmalar sürerken yakın zamanda olumlu gelişmelerin beklendiği aktarıldı. Çalışmaların sürdüğü bir diğer konu ise sigorta teknik personeli olmadığı halde sigortacılık çalışmaları yapan banka personellerinin tespit edilerek engellenmesi ve beraberinde teknik personel olanların da kontrollerinin yapılması konusu oldu. İllegal ve usulsüz çalışma ve işlemleri müfettiş raporları ile tespit edilen acentelere yönelik olarak uyarı, kınama ve meslekten men cezalarının verildiği ve toplantıda altı çizilen bir diğer konu oldu.

Toplantıda konuşulan bir diğer konu ise Hazine’nin 4 Şubat’ta yayınladığı bilgilendirme yönetmeliği oldu. 4 Şubat 2020 tarihinde hazine tarafından yayınlanan yeni bilgilendirme yönetmeliği toplantıda detaylı olarak istişare edildi ve yeni yönetmeliğin olumlu maddeleri görüşüldü. Yeni yönetmeliğin 4. maddesinin 1. fıkrasının C bendi kapsamında, önümüzdeki süreçte acenteler açısından önemli ve olumlu bir gelişme olması beklendiği söylendi. Acenteler tarafından üretilen poliçelerin sigortalıların mobil telefonlarına kısa mesaj ve adreslerine e-posta olarak gönderileceği ve poliçe ile bilgilendirme formunun da iletileceği toplantıda belirtildi. Sigortalıya iletilecek linkte onay bölümü de olacağı aktarılırken üretim aşamasında acenteler tarafından girişi yapılan ve sigortalılara ait mobil telefon numalaraları ve e-mail adresleri sigorta şirketleri ve SBM tarafından görülemeyeceği söylendi. Bu sebeple bilgilerin doğru girilmesi acentelerin bilgilendirme yükümlülüğü konusundaki yükü azaltması bekleniyor. Sigortalılar böylelikle SBM aracılığı ile hem poliçelerini hem de bilgilendirme belgelerini görebilecek. TOBB sigorta sektör meclis üyeleri ve il ticaret odaları sigorta meslek komitesi yöneticileri 2020 Mart ayında tekrar toplanma karar alarak Şubat toplantısını sonlandırdılar.