SAİK’ten TSB, TARSİM, Türk Re’ye ziyaret

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) yönetimi 24 Şubat 2020’de TSB, TARSİM, Türk Reasürans A.Ş. yöneticilerini ziyaret etti. Gerçekleştirilen görüşmelerde Türk sigorta sektörünün ana gündem maddeleri tartışıldı ve iyileştirmeler için fikir alışverişi yapıldı.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ve Türk Reasürans A.Ş. ile görüşen SAİK yönetimi görüşmeler esnasında sektör kurumları ile Türk sigorta sektörünün gündem maddeleri hakkında fikir alışverişinde bulundu.

SAİK ilk görüşmesini TSB Dağıtım Kanalları Komitesi yöneticileri ile gerçekleştirildi. 2017’de TSB bünyesinde kurulan ve tüm sigorta aracılarına dair konu ve sorunların çözümü, görüşülmesi maksatlı çalışmalar yapan komite 2018’den bu yana yeni SAİK yönetimi ile düzenli olarak toplantılar düzenliyor. Toplantı sırasında; acenteleri yakından ilgilendiren konulardan olan MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) eğitimlerinde yaşanan sorunlar ve bu sorunların SEGEM (Sigorta Eğitim Merkezi) ile ortaklaşa çalışmalar ile çözümüne yönelik istişarelerde bulunuldu. Yine acenteleri yakından ilgilendiren ve primi 20 bin lirayı aşan poliçelerde zorunluluk olan MASAK belgeleri konusunda SAİK yönetimi hazine yönetimine bu rakamın 100 bin lirayı yükseltilmesi için yazılı talepte bulundu. Bu talebin TSB ve TSB Dağıtım Kanalları Komitesi tarafından da desteklenmesi görüşüldü.

Toplantıda değinilen diğer konu başlıkları ise doğrudan tazmin uygulamasının hayata geçirilmesi, trafik sigorta primlerinde tek fiyat uygulamasının gerçekleşmesi, devir zeyli yapılması ve acente segmentasyonu yapılmasının önemi oldu. Toplantının sonunda SAİK ve Dağıtım Kanalları Komite Yöneticileri toplantının fayda ve verimliliği konusunda fikir birliğine vararak daha fazla bir araya gelinmesinin önemi ile en yakın zamanda genişletilmiş bir sektörel çalıştayın birlikte organize edilmesini kararlaştırdı.

TARSİM’le ortak çalışma kararı 

SAİK yönetimi aynı gün TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal tarım sigortaları ile ilgili fikir alışverişinde bulundular. SAİK yönetimi sektörel anlamdaki görüşlerini TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal ve kurum yöneticileri ile paylaştı. Toplantı sırasında; acentelerin tarım sigortaları konusunda daha efektif ve etkin hale getirilerek havuz üretimindeki payının artırılmasının önemi ve bu konuda birlikte ortak çalışmaların yapılması konusunda fikir birliği sağlandı. Ayrıca hali hazırda %8 civarında olan hayvan hayat ve %18 civarında olan tarım sigortaları havuzunun daha da büyütülmesi adına SAİK ve TARSİM yönetimi olarak birlikte hareket edilerek bunun sağlanması için yapılacak çalışmalar istişare edildi.

DASK havuzunun yönetimi  Türk Re’ye geçiyor

SAİK yöneticilerinin mesleki toplantılarında 24 Şubat tarihindeki bir sonraki durağı ise Türk Reasürans A.Ş oldu. Kurum yöneticileri ile gerçekleştirilen toplantıda; şirketin reasürans kapasitelerinin artırılması ve çeşitlendirilmesi hükümetin finans sektörünün büyümesi konusundaki stratejileri ve destekleri önemli bir konu olarak değerlendirildi. Görüşmede aynı zamanda DASK havuzunun yönetimi birkaç ay içinde Türk Re’nin yönetimine geçeceği, yönetimsel anlamda çok fazla bir değişikliğin olmayacağı ve DASK havuzuna reasürans piyasasındaki isteklerin diğer konularda avantaj getirmesi görüşüldü. Milli Re ile rakip değil birlikte bir çözüm ortağı olma düşüncesi de vurgulandı.