Sigorta sektörü iklim değişimini tartıştı

Sigorta sektörünün önde gelen temsilcileri, AXA Sigorta’nın ana sponsorluğunda ‘Küresel Isınma ve Enerji Üretim Tesisleri Risk ve Hasarları Çalıştayı’nda bir araya geldi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte iklim değişikliğine karşı alınabilecek aksiyon planları masaya yatırıldı ve konu hakkında farkındalığı artırmak için yapılabilecekler tartışıldı. Big Global Academy’nin sponsor olduğu kurultayda akademisyenlerin yanı sıra TSB Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, Axa Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, Halk Sigorta Genel Müdürü Bülent Karan, sigorta şirketi çalışanları ve öğrenciler yer aldı.

Açılış konuşmasını yapan gerçekleştiren TSB Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, konuşmasına sigorta sektöründen bazı rakamlar paylaşarak başladı. Sigorta sektörünün büyük bir misyonu olduğunu, bu nedenle de sektörün iklim değişikliğine yoğunlaşması gerektiğini ifade eden Eroğlu, “Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan 2020 riskleri raporunda eskiden iklim değişikliğiyle ilgili riskler nadir yer alırken, şimdi çok sayıda iklim değişikliği bağlantılı riskin olduğunu görüyoruz” dedi. Ülkemizde de küresel ısınmanın etkilerinin görülmeye başladığını belirten Eroğlu, “Sigortacılar olarak kamunun riskini özel sektöre kaydırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yenilenebilir enerji vurgusu

İklim değişikliğinin etkilerine vurgu yapan Axa Sigorta CEO’su Yavuz Ölken ise öncelikle Türkiye’nin durumuyla ilgili bilgi verdi. 3 tarafı denizlerle kaplı bir ülkede su seviyelerinin yükselmesinin yıkıcı etkileri olacağını dile getiren Ölken, “Sigortacılar olarak hem sigortalıları hem de kendimizi korumamız gerekiyor. Sigorta ihtiyaçlarının arttığı yeni dönemde özellikle aktüeryal çalışmalara odaklanmalıyız” dedi. Enerji kaynakları hakkında konuşan Ölken, şunları söyledi: “Kolay enerji yok, yenilenebilir enerji var. Biz şu ana kadar bir şeyleri yakarak enerji ürettik. Fosil yakıtları bu şekilde kullanmamız da küresel ısınmaya sebebiyet verdi. Dünyada fosil yakıtlara yapılan yatırım azaldığını ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüldüğünü görebiliyoruz.” Sigortacıların yeni dönemde alması gereken pozisyon hakkında görüşlerini açıklayan Ölken, “Güneş, rüzgar ve hidro enerji santralleri Türkiye’nin gündemine oturacak. Sigortacılar olarak kendimizi geliştirmeli ve ürünlerimizi yenilenebilir enerji kaynaklarına uygun hale getirmeliyiz” dedi.

Çalıştayda konuşan bir diğer isim ise Halk Sigorta Genel Müdürü Bülent Karan oldu. Dünyamızda kullanılan enerji kaynakları ile ilgili son derece detaylı bir sunum hazırlayan Karan, yeryüzünde kaynakların dağılımı, mevcut kaynakların sürdürülebilirliği ve ülkemizde bulunan yer altı kaynaklarıyla ilgili bilgi verdi. Yapılan son araştırmalara göre petrole biçilen ömrün 50 sene olduğunu ifade eden Karan, “Enerji üretiminde yenilenebilir enerjinin payı her geçen gün artıyor. Ancak, fosil yakıtları yenilenebilir yakıtlarla tamamen değiştirebilmemiz daha çok vakit var” diye konuştu.

Oturumlarda ayrıca Prof. Dr. Ayşen Güneş Lav ve Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin, Yenilenebilir Enerji ve Sorunları hakkında bildiri sundu. Dr. İbrahim Pazan, Güneş Enerjisi ve İnş. Y. Müh. Ufuk Demiryol, Rüzgâr Enerjisi ve Ahmet Yeşilkaya ise HES konularını işlediler.