KASIDER kadın eşitliği için “Hep Beraber” dedi

Sigorta sektöründe etkisini artırmaya devam eden KASIDER (Kadın Sigortacılar Derneği) dün akşam düzenlenen özel bir gecede sigorta sektöründen yöneticiler ve basınla “Hep Beraber” sloganıyla bir araya geldi. Kadınlar günü haftasına denk getirilen ve The Steeve by İsmet Saz mekanında gerçekleştirilen etkinlikte, özellikle üst kademelerde kadın istihdamının nasıl artırılabileceği ve eşitliğin sağlanmasının sigorta sektörüne kazandıracakları hakkında konuşmalar yapıldı. Gecenin açılış konuşmalarını KASIDER Başkanı Sema Tüfekçiler ve aynı zamanda etkinlikte Altın Sponsor olarak yer alan Türkiye Sigorta Birliği (TSB), AXA Sigorta ve HDI Sigorta yöneticileri gerçekleştirdi.

Etkinliğe, “Cinsiyetçi rol kalıplarını hep beraber kırmaya, eşitliğin esas olduğu bir dünya kurmaya, önümüzü ve yolumuzu aydınlatan bir çift mavi göz ışığı ile Cumhuriyet kadınının aydınlanmasına hep beraber destek olma çağrısı yapıyorum” sözleriyle başlayan KASIDER Başkanı Sema Tüfekçiler, “‘Önce İnsanız’ demeye varım diyorsanız, özerk, idealist, katılımcı ve dayanışmayı benimseyen KASIDER Kadınları olarak sizleri ilklerin tanığı olmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu. “Tamız, varız ve tümüz” diyen Tüfekçiler, sektörün kadının güçlenmesi konusunda birlik olması gerektiğini vurguladı.

Potansiyelin sadece 3’te biri kullanılabiliyor

Tüfekçiler’den sonra söz alan TSB Başkanı Atilla Benli, kadının işgücüne katılımı hakkında rakamlar paylaştı. “Kadınların işgücüne katılımı ne kadar artırabilirsek ekonomimiz o kadar güçlenir. OECD ülkelerine oranla gidecek çok yolumuz var. 31 milyon kadın nüfusumuzun 11 milyonu is gücünde çalışıyor” diyen Benli, potansiyelin sadece 3’te birinin kullanılabildiğini ifade etti. Kadın işgücünün kurum verimliliğine katkısının da daha yüksek olduğunu hatırlatan Benli, kadın katılımının artmasının sektörü yukarı taşıyacağını vurguladı.

Axa Sigorta Direktör ve Genişletilmiş İcra Kurulu Üyesi Tuba Karataş Arıcan ise konuşmasında kadınların sigorta ürünlerini anlamak ve müşteri ihtiyaçlarıyla eşleştirmek açısından çok daha yetenekli olduğunu ifade etti. Axa Sigorta’da kadın çalışan oranını artırmak için adımlar attıklarını belirten Arıcan, Türkiye’de start verdikleri, erkeklere de doğum izni gibi uygulamalarla kadınların yükünü azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu ise gerçekleştirdiği konuşmada HDI Sigorta’da müdür ve müdür üstü pozisyonlardaki kadın çalışanların oranının %45 seviyesinde olduğunu söyledi. Sadece bu alanda yakaladıkları başarıyla durmayacaklarını söyleyen sporda da kadın takımlara büyük destek olduklarını vurguladı.

Sadece istihdam değil her alanda eşitlik

Açılış konuşmalarından sonra KASIDER Yönetim Kurulu Üyeleri, plaket töreninde sponsorlara plaketlerini takdim ettiler. Etkinliğin devamında Mentoring Proje Direktörleri Necla Aksoy ve Ebru Yüksekbilgili; sigortacılık kültürünü, deneyimleri ve bilgiyi paylaşabilmek ve sektörün iyi ve etkili liderleri arasına daha fazla kadın liderin katılımını desteklemek amaçlı oluşturulan mentorlük programı hakkında bilgi verdiler.

Egon Zehnder Yönetici Ortağı ve Yanındayız Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yeşildere ise sektörde kadın yöneticilerin rolü ve sorumlulukları ilgili bir konuşma yaptı. Yeşildere, “Cinsiyet ayırımcılığına ‘dur’ demek için şimdiden daha iyi bir zaman yok! Şimdi, kendinize sorun: Ben değilsem kim, şimdi değilse ne zaman?” dedi.

Günün son konuşmasını Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetici Semre Sevinç gerçekleştirdi. Kadın erkek istihdamının eşitlenmesinin ötesinde, gelir ve imkanların da eşitlenmesi gerektiğini dile getiren Sevinç; sigorta sektöründeki yöneticileri, kadın eşitliği konusunda uluslararası bir kurum tarafından denetlenmeyi kabul etmeleri çağrısında bulundu.