Trafik sigortasında önemli bir sorunda ortadan kalktı

Rızası olmayan kişinin hesap, kimlik veya kart bilgileriyle kesilen trafik poliçesi, bu kişinin başvurusu üzerine iptal edilecek.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasının Uygulanmasına İlişkin Genelge’de (2019/9) Değişiklik Yapılmasına İlişkin Genelge (2020/5) yayınlandı. Bu değişikliğe göre zorunlu trafik sigortasının uygulanmasına ilişkin genelgeye poliçe iptali hakkında yeni bir madde eklendi.

Yeni maddeye göre; rızası olmayan kişinin hesap, kimlik veya kart bilgileriyle kesilen trafik poliçesi, bu kişinin başvurusu üzerine iptal edilecek ve iptal edilen poliçenin bilgisi iptal gerekçesiyle beraber Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne (SBM) bildirilecek. Aynı zamanda SBM tarafından poliçe iptali hakkında bilgi sigortalılara iletilecek.

PRİM GERİ ALINACAK, SİGORTALIYA BİLDİRİLECEK

Değişiklikle eklenen 5. Madde şöyle:

“Primi geri alınan poliçe

MADDE 5 – (1) Sigorta ilişkisine taraf olmayan üçüncü kişinin rızası olmaksızın hesap, kimlik veya kart bilgileri kullanılarak ödeme sistemleri ile trafik sigortası poliçesi tanzim edilmesi ve üçüncü kişinin ilgili finansal kuruluşa başvurusu üzerine ödenen tutarın sigorta şirketinden ilgili mevzuat kapsamında geri alınması halinde trafik sigortası, sigorta şirketi tarafından iptal edilir ve iptal edilen poliçe bilgisi ile iptal gerekçesi Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine (Merkez) derhal bildirilir.

(2) Birinci fıkra kapsamında Merkeze yapılan bildirimler üzerine, Merkez tarafından sigortalılara trafik sigortası poliçesinin ilgili sigorta şirketi tarafından iptal edildiği SMS ile bildirilir.”

Madde 2– Aynı Genelgenin “Diğer hükümler” başlıklı 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “işletenin değiştiği haller” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile 5 inci madde kapsamında işlem yapılan sözleşmeler” ibaresi eklenmiştir.

Madde 3– Bu Genelge, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.