“Tüzel kişi acenteler de ekonomi kalkanına dahil edilmeli”

Bloomberg kanalındaki Fokus programına konuk olan TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Levent Korkut, Covid-19 salgınının tüm sektörleri olduğu gibi sigortacıları da olumsuz etkilediğini söyledi. Küresel bir sorunla ulusal bir mücadele sergilendiğini belirten Korkut sözlerine şöyle devam etti:

Hani Ticaret Odaları olarak kurumsallığı teşvik ediyorduk?

“Biz acenteler açısından değerlendirme yapacak olursak; hasar ve tüm sigorta konularında 7/24 işyerlerimizde veya home ofis olarak evlerimizde kesintisiz hizmet veriyoruz. SAİK olarak yönetim kurulu ve sektör meclisi olarak teyakkuz halindeyiz. Biz acentelerin tabii ki bu dönemde ciddi sıkıntıları var. Bunların en önemlisi ise, ’Ekonomik İstikrar Kalkanı’ programı kapsamının dışında kalmamız. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na bu sorununu aktardık. Kendisi tüm sektörlerin sorunları ve çözüm önerileriyle ciddi bir şekilde 7/24 ilgilenmekte olup, ilgisi ve çabası neticesi ikincil düzenlemelerde bizim açımızdan bir iyileştirme oldu. Gelir vergisi mükellefi olan 6782 şahıs acentesi arkadaşımız program kapsamına dahil edildi. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a şükranlarımızı sunarız. Ancak, 9255 adet tüzel kişi acente meslektaşımız ekonomik istikrar kalkanı dışında kalmış oldu. Başka bir deyişle, 16.000 acenteden, 9255 tüzel kişi acente kapsam dışı, 6782 şahıs acente kapsam içi. Yani sadece Anayasal eşitlik ilkesi açısından dahi baksanız iki acenteden şahıs olan içeride, tüzel kişi acente dışarıda. Günahı ise kurumsal olmak, istihdama daha fazla katkı sağlamak. akanımız Sayın Berat Albayrak’ın sigorta sektörüne verdiği önemi yakinen bilen biriyim ve 2019 Şubat ayında TOBB’da düzenlediği Sektörel Ekonomik Şura’da sektör temsilcisi olarak Kürsü konuşmamda kendilerine bu husustaki takdirlerimi aktarmıştım. 16 bin acente, 60 bin direkt istihdam ve toplamda dolaylı olarak 200 bin insanın omuzlarındaki sorumluluğu adına taleplerimiz var:”

Acentelerin sigorta şirketlerinden talepleri

“Corona virüsü vakalarının muayene, tanı, teşhis ve tedavilerinin sağlık sigortası kapsamında değerlendirilmesi sektöre duyulan güveni üst noktalara çıkaracak ve biz acentelerin sağlık sigortası yeni iş ve mevcut işlerimizin takibi ve yenilenmesinde önümüzü açacaktır. Biz acentelere kira ve personel maaşı konusunda destek verilmeli. 16 Nisan 2016 tarihinde yarı yarıya azalan trafik komisyonlarımızın şu an yeni çıkan ve Resmi Gazete’de yayınlanan genel şartlardaki iyileştirmeler nedeniyle eski oranlarına çıkartılması için komisyonlarının arttırılması biz acentelere bu dönemde can suyu olacaktır. Acentelerin borçları ertelenmeli ve bu borçlar ortalık düzeldikten sonra taksitlerle vade farksız geri alınmalı. Dijitalleşmemiz açısından altyapı desteği verilmeli. Acente hedefleri esnetilmeli ve iyileştirilmeli. Tahsilat sorumluluğu biz acenteler üzerinde bırakılmamalı. Riziko kabul kriterleri esnetilmeli onay süreçleri hızlandırılmalı. Komisyon ödemeleri haftalık yapılmalı. Sigorta şirketleri 2020 yurt içi ve yurt dışı seyahatlerini iptal edip, bütçeleri acentelerine üretimleri nispetinde destek olarak dağıtmalı.”