MAPFRE: Covid-19 ekonomide benzeri görülmemiş bir etki bırakacak

İspanyol sigorta devi MAPFRE’nin ekonomik araştırma bölümü, dünya ekonomisi için öngörülerini keskin bir şekilde revize etti ve Covid-19 nedeniyle faaliyet üzerinde benzeri görülmemiş bir etki bekliyor.

Raporda durumun belirsizliğinin altını çizilirken, ekonomik ve sosyal politika kararlarının sonuçlarını tahmin etmenin imkansız olduğu belirtildi. Rapora göre, dikkate alınan temel senaryoların aralığı, virüsün neden olduğu etkiye ve alınan karantina veya muhafaza önlemlerine bağlı olarak değişebilecek. Kriz boyunca uygulanacak olan bu yeni kriterlere göre, MAPFRE uzmanları küresel ekonominin bu yıl% 3 ila% 8,2 oranında daralmasını bekliyor. Raporda, “arzın aksaması, riskten kaçınma ve potansiyel finansal çıkarımlar nedeniyle şu anda gördüğümüz ekonomik maliyet çok büyük olacak” denildi.

Sigorta sektöründe üretimler düşecek

Ekonomi gibi, sigorta endüstrisi de benzeri görülmemiş bir durum yaşarken, raporda son kırk yılın en kötü ekonomik krizlerine ilişkin analizde, GSYİH’da genel olarak görülen keskin düşüşlerin hem gelişmekte olan hem de gelişmiş piyasalarda toplam prim seviyesinde sigorta primlerinde önemli gerilemelere yol açtığını gösterdiğine işaret edildi.

Covid-19’la mücadeleye özel yatırım fonu

Öte yandan MAPFRE, sağlık ekipmanı alımını finanse etmek için yatırım fonu kurduğunu da duyurdu. MAPFRE fon yönetim iştiraki MAPFRE Varlık Yönetimi aracılığıyla, Madrid yerel yönetimi tarafından sadece Covid-19 ile mücadele için çıkarılan bir tahvil ile üç yıllık garantili bir yatırım fonu başlattı.

Zaten İspanyol Ulusal Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (“CNMV”) kayıtlı olan MAPFRE Compromiso Sanitario adlı fon, 2023 vadeli olan ve vadenin üzerinde olan üç yıl içinde yüzde 3’lük bir getiri sunacak. Tahvilin özkaynağı maksimum 50 milyon Euro ile sınırlı ve her katılımcı 50.000 Euro’ya kadar katkıda bulunabilecek.