Servet Gürkan’dan günün önemine yönelik dikkat çeken yazı…

Marsh Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Servet Gürkan kendi adını taşıyan blog’unda, günün önemine yönelik dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.  10 Mayıs’ın Anneler Günü olmasıyla birlikte, bugün 15 Mart tarihinden bu yana evlerinden çıkamayan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın birkaç saatliğine de olsa evlerinden dışarı çıkabilecek olmalarının heyecanını mizahi bir dille anlatmış.  Sigorta sektörünün önemli isimlerinden Servet Gürkan’ın yazısında bir başka önemli konu ise, dün Tüketici Lehine Yapılan Sigorta Sözleşmeleri ile Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmelerine İlişkin Yönetmelikte yapılan değişiklik.  Söz konusu değişiklikte DASK ve zorunlu trafik sigortası poliçesinin artık kiosklardan alınabilecek olması.  Gürkan’ın yıllar önce hayata geçirdiği fakat bir türlü beklenen ilgiyi görmeyen  ATM benzeri sigorta poliçesi satın alınabilecek cihaz projesinin artık kamu otoritesi tarafından yönetmelikle hayatımıza girmesi.

Servet Gürkan’ın  yazısı şöyle:

Coronadan önce Coronadan sonra…

Bugün 10.Mayıs. Baharın geldiğini hatta yazın çok yaklaştığını hissetmeye başladığımız günlerdeyiz. Ancak çok daha büyük bir önemi var bugünün. “65 ve üzeri yaştaki kişiler”in veya kısa adıyla CYT (Coronada Yaşa Takılanlar) ın sınırlı bir süre de olsa evlerinden çıkabildikleri gün. Tek eksik bu karar açıklandıktan sonra medyada “Af çıktı, Af çıktı, CYT’lere af çıktı” manşetleri atılmamasıydı.

Dün geceden hazırlıklar başladı. Banyolar yapıldı, saçlar sarıldı, traşlar olundu, bayram günlerinde olduğu gibi giyilecek elbiseler seçildi, gidilecek yerler saptandı, yanlarına alınacak belge ve malzemeler, ilaçlar hazırlandı. Heyecan telaş en üst seviyede idi. Sonra saatin 11.00 olması beklendi, sınav kapısında bekler gibi beklendi. Saat 11.00’de teneffüs zili çaldı; haydi bahçeye. Toprağın suya kavuşması, gecenin sabaha kavuşması, insanın çok özlediği birisine kavuşması gibiydi duygular. Her yer yeşile bürünmüştü, üstüne birde mutluluk örtüsü serildi, kuşlar cıvıl cıvıl ötüyordu, Güneş yine sıcacık parlamaya başlamıştı. İnsan nasılda anlıyor elinden alınınca “hürriyet” denen şeyin ne kadar değerli olduğunu ve ondan vazgeçilemeyeceğini. Bu güzel günün herkese sağlık mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum.

Evin yakınlarında bir parkta yüzümde maske güneşli bir bankta oturup sevinç mutlulukla etrafı seyrederken telefonuma bir mesaj geldi. Merakla açtım. Eski bir arkadaşım göndermişti. “ Servet senin adına çok mutlu oldum tam kırk yıl önce hayal ettiğin, 10 yıl önce projelendirip gerçekleştirdiğin ancak kimsenin ilgi göstermediği “Sigortamatik” kiosk artık resmi olarak kullanıma açıldı, seninle gurur duyuyorum” diye yazmıştı. Nasıl çocuklar gibi sevindim; nasıl sınıfı geçmiş, diploma almış bir örenci gibi mutluluk ve gurur duydum anlatamam. Bu CYT lerin kısa süre için bile olsa tahliye olmaları sevincimi beşe, ona katladı. Ayağa kalkıp kendi etrafımda bilinçsizce iki üç kere döndüm. Hemen internetten resmi gazeteyi indirdim ve aşağıda ki yönetmeliği okudum bir daha okudum. Sevinçten ellerim titriyordu. Emeklerim boşa gitmeyecekti.

Hazine ve Maliye Bakanlığından:

SİGORTACILIK KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLECEK FAALİYETLERE,TÜKETİCİ LEHİNE YAPILAN SİGORTA SÖZLEŞMELERİ İLE MESAFELİ AKDEDİLEN SİGORTA SÖZLEŞMELERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 25/4/2014 tarihli ve 28982 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek Faaliyetlere, Tüketici Lehine Yapılan Sigorta Sözleşmeleri ile Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmelerine İlişkin Yönetmeliğin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğe 10 uncu maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

Uzaktan Satış Cihazları ile pazarlama

EK MADDE 10/A – (1) Sigortacılık işlemlerinin tamamının veya bir bölümünün gerçekleştirilmesine imkan veren kiosk, web sayfası, mobil uygulamalar gibi elektronik işlem cihazları ile sigorta satışı mümkündür. Mobil uygulamalar ile web sayfası uygulamalarında teminat sağlayan sigorta şirketinin unvanının sürecin en başında açık biçimde yer alması zorunludur. Kiosk uygulamasında da teminat veren sigorta şirketinin unvanının cihazın üzerinde açık biçimde yer alması gerekir.

(2) Zorunlu Deprem Sigortası kontrol noktaları olan Tapu Daireleri, Su ve Elektrik İdarelerinde yalnızca Doğal Afet Sigortaları Kurumuna (DASK) ait uzaktan satış cihazları bulundurulabilir. Bu cihazlar üzerinden yapılacak prim üretimi için tahakkuk ettirilecek komisyonlar, bu cihazlarla ilgili masraflar indirildikten sonra, Zorunlu Deprem Sigortası performansları ve faaliyet gösterdikleri yer göz önünde bulundurularak, Bakanlığın belirleyeceği esaslar çerçevesinde levhaya kayıtlı acentelere dağıtılır.

(3) Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası kontrol noktaları olan araç muayene istasyonlarında yalnızca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) tarafından konulacak uzaktan satış cihazları ile satış yapılabilir. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası branşında ruhsatı olan tüm sigorta şirketleri bu cihazlar üzerinden satışa izin vermek zorundadır. Bu satışlar çerçevesinde asgari oranlar üzerinden tahakkuk ettirilecek komisyonlar, masraflar indirildikten sonra, Bakanlıkça belirlenecek esaslar çerçevesinde levhaya kayıtlı acentelere dağıtılır.

Genç kardeşlerim belki bilmezler. 80’li yıllarda en büyük sorun yazıcıların sadece “sürekli/continious form” kullanmalarıydı. Bu formların sayfaları birbirine bağlı olduğundan ayrılırken yazıcının traktöründen çıkardı ve bir sonraki sayfayı basabilmek için tekrar takmak gerekirdi ki otomatik bir sistemde bu mümkün değildi. Bu sorun uygulamamı geciktirdi. Ancak 90’lı yıllarda “sayfa yazarlar” çıkınca bu sorunu aşmış oldum ve ilk prototipi yapıp ve uygulamaya koydum.

Tapu dairelerine, Araç Muayene istasyonlarına, AVM’lere konmasını hayal edip ilk örneğini bir alışveriş merkezine koyduğum kiosk ile bazıları dalga geçmişti. Aldığım mesajları hala saklarım. En güldüğüm mesajda “Bunun içinde görevli personel mi oturuyor” diye soran mesajdı.

Hiçbir şirket nedense bu önemli poliçe satış kanalına ilgi göstermedi. Sanırım bunu acentelerine rakip yaratmak gibi düşündüler. Aslında insanları sigorta konusunda bilgilendirmek içinde çok yararlı bir araç olarak kullanılabilecekti.

Neyse artık bu araç resmi olarak tescillendi ve kullanım yolları açıldı. Umarım inovasyon konusunda örnek bir proje olarak sektöre ve sigorta pastasının büyümesine katkı sağlamak yollarında geniş çaplı kullanılır.

Coronadan sonrası ile ilgili görüşlerimi de yönetmelik ve kiosk yüzünden bu yazımda yazamadım. Bir sonraki yazımda bu konuyu yazacağım.

Annelerimizin Günü kutlu olsun…
 
Bugünün başka bir önemi de belki de en önemlisi 10 Mayıs Anneler Günü olması… Anneler, karşılıksız sevgi ve sonsuz özverinin simgesi, dünyanın hiçbir değeriyle karşılaştırılamayacak ve yeri hiçbir zaman doldurulamayacak olan hayatımızın en değerli varlıkları. Anneler Günü kutlu olsun.!

Hepinize sağlıklı ve coronasız günler diliyorum.