“Türk sigortacıları olarak SEDDK ile yakın çalışmalıyız”

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, Sigorta sektörünün yıllardır özlemle beklediği Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK)göreve başlaması ile birlikte sektörde yeni bir sayfa açıldığını belirterek, “Biz de Türk sigortacıları olarak SEDDK ile yakın çalışmalıyız.” dedi.

Uğur Gülen, SEDDK’nın Başkan ve üyelerinin atamaları ile birlikte göreve başlamasına yönelik Linkledin’de “Sektörümüzde yeni bir sayfa açıldı!” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Gülen’in yazısı şöyle:

“Sektörümüzde yeni bir sayfa açıldı!

Sigorta sektörünün yıllardır özlemle beklediği Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) geçen yıl kurulması ardından Başkan ve üyelerinin atamaları da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile gerçekleşti ve 24 Mayıs’ta Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. SEDDK’da sektörü iyi bilen Sayın Türker Gürsoy’un başkanlığında oluşturulan yönetim bilgi, deneyim ve dinamizmi bir araya getiriyor. Artık önümüzde yepyeni bir sayfa açılıyor. 62 sigorta ve emeklilik şirketinin faaliyet gösterdiği, 200 milyar TL’ye ulaşan aktif büyüklüğe sahip olan sektörümüz böyle özerk bir düzenleyici kuruma uzun zamandır ihtiyaç duyuyordu.

SEDDK sayesinde yeni dönemde mevzuat düzenlemeleri hızlı yapılacak, piyasaların beklenti ve ihtiyaçlarının giderilmesinde çok daha vizyoner hareket edilecek. Şirketler ve sermaye yapıları güçlenecek. Rekabet ortamı daha kaliteli ve adil olacak. Rekabetin odağına inovasyon ve yeni teknolojiler yerleşecek. Sektörde konsolidasyon süreci göreceğiz. Sigortalıların hakları daha etkili bir şekilde korunacak. Kısacası sigorta sektörü herkesin kazanacağı, yararlanacağı güçlü bir büyüme dönemine giriyor.

Sigortacılığın gelişmiş olduğu tüm ülkelerde böyle bir düzenleyici kurum görüyoruz. Tabi her ülke kendi çözümünü üretiyor. Örneğin, bu alanda en ileri örneklerden biri olan İngiltere 2013 yılında ikili sisteme geçti. Bu yapıda Finansal Davranış Kurumu (Financial Conduct Authority-FCA) ve İhtiyati Düzenleme Kurumu (Prudential Regulation Authority-PRA) yer alıyor. Özellikle İngiltere Bankası’nın bir parçası olan PRA, bankalar ve kredi birlikleri gibi mevduat sahiplerinin yanı sıra sigorta şirketleri ve büyük yatırım şirketlerinin düzenlenmesi ile görevlendirildi. Şirketlerin sermaye yapılarını ve risk yönetimlerini denetliyor, güçlendiriyor. Bu yeniden yapılanma işe de yaradı. 2013-2018 yılları arasında İngiltere’de sektör İngiliz Poundu cinsinden yıllık yüzde 3,9 oranında büyüme kaydetti.[1]

Tabi 2008 krizinden bu yana sigorta sektörünün düzenleyici kurumlarının vurgu ve yaklaşımlarının bir değişim içinde olduğunu da söylemek gerekiyor. Küreselleşmenin son yıllarda aldığı darbelere ve ticaret savaşlarına paralel olarak düzenleyici kurumlarda daha ziyade ulusal ölçeklere yoğunlaşma eğilimi görülüyor. Ülkeler kendi ihtiyaçlarına göre düzenlemeler yapma gayreti içindeler. Bunu yaparken de gündemlerinin başında teknolojik değişim ve başta çevresel sürdürülebilirlik olmak üzere sosyal konular geliyor. Bu konuda Deloitte’un “Insurance Regulatory Outlook 2020”[2] (Sigortada Düzenleme Görünümü 2020) ve “Leading in Times of Change Insurance Regulatory Outlook 2019[3] (Değişim Zamanında Liderlik Sigortada Düzenleme Görünümü 2019) başlıklı raporları çok aydınlatıcı.

Düzenleyici Kurumların sektöre etkileri üzerine bir başka ilginç rapor da İngiliz Sigortacılar Birliği’nin (Association of British Insurers) tartışılmak üzere hazırladığı “Identifying the challenges of a changing World: The trends facing insurers towards 2020’s”[4] (Değişen Dünyanın Sorunlarını Tespit Etmek: 2020’lere Doğru Sigortacıların Karşısındaki Trendler) başlıklı rapor. Bu raporda İngiliz sigortacılar diyor ki, “Düzenleyici kurumların daha aktif ve müdahaleci olacağı bir döneme giriyoruz. O halde onlarla daha yakın ve verimli bir çalışma ilişkisi içinde olmalıyız. Bu sadece ticari başarımız açısından değil, sektörün itibarının pekişmesi ve müşteri ilişkilerinin daha fazla güçlenmesi açısından da hayati önem taşıyor.”

Biz de Türk sigortacıları olarak SEDDK ile yakın çalışmalıyız. Birlikte performansımızı yükselterek hem sektörümüzü ileriye götürmeli hem de sigortalılara sunduğumuz hizmet ve yararı, ülkemiz için yarattığımız değeri artırmalıyız.”

 

[1] https://assets.ey.com/content/dam/ey-sites/ey-com/en_gl/topics/insurance/insurance-outlook-pdfs/ey-global-insurance-outlook-uk.pdf

[2] https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/us/Documents/regulatory/us-insurance-regulatory-outlook.pdf)

[3] https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/us/Documents/regulatory/us-insurance-regulatory-outlook-2019.pdf

[4]https://www.abi.org.uk/globalassets/sitecore/files/documents/publications/public/jointhedebate/identifying-the-challenges/identifying-the-challenges-of-a-changing-world-full-document.pdf