COVID-19’un sigorta sektörüne faturası nedir?

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, Linkedin hesabında COVID-19 kriziyle birlikte en çok merak edilen konulardan biri durumundaki krizin sektörel faturasının ne olacağı üzerine yazı kaleme aldı.
“Pek çok uzman krizin başından itibaren sektörümüze ilişkin tahminlerde bulundu.” diyen Gülen “Bu konuda son olarak yatırım bankası Berenberg tarafından yapılan açıklamaları ise içimizi rahatlatıyor.” şeklinde konuştu.

Uğur Gülen’in yazısı şöyle:

COVID-19 kriziyle birlikte en çok merak edilen konulardan biri, krizin sektörel faturasının ne olacağı. Pek çok uzman krizin başından itibaren sektörümüze ilişkin tahminlerde bulundu. Bu konuda son olarak yatırım bankası Berenberg tarafından yapılan açıklamaları ise içimizi rahatlatıyor. Çünkü Berenberg analistleri, COVID-19 salgını nedeniyle sigorta ve reasürans sektörüne yönelik tazminat taleplerinin yönetilebilir seviyede olduğuna inanıyor ve sektöre yönelik toplam fatura miktarının 50 milyar ile 70 milyar dolar arasında olacağını tahmin ediyor.

Analistler şu ana kadar rapor edilen faturanın da 15 milyar dolar olduğunu açıklıyor. Belki hatırlarsanız Lloyds, 14 Mayıs’ta yaptığı bir tahminde salgının sektöre faturasının küresel düzeyde 107 milyar dolar olacağını belirtmişti. Ayrıca bir grup analistin hazırladığı ve birçok kişinin üzerinde hemfikir olduğu bir başka tahminde de pandemi etkisiyle sektörün yaşayacağı kaybın 100 milyar dolara kadar çıkabileceği ifade edilmişti.

Aslına bakılırsa pandeminin sektör üzerindeki etkileri daha net ortaya çıkarken, toplam kayba ilişkin tahminlerin giderek daha düşük miktarlara inmesi sevindirici.

Berenberg’in analistleri, pandeminin sigorta ve reasürans sektörü yapısal olarak için çok büyük bir sorun olmayacağına inanıyor. Kayıpların yönetilebilir olduğunu düşünen analistler, ödeme gücü oranlarının 20-30 puan düşebileceği ancak yine de hedef aralıklar içinde kalmaya devam edeceği görüşünde.

Salgının etkilerini özetleyen analistler, “Temel olarak sigorta şirketleri gayet iyi bir performans ortaya koyuyor. Bunun nedeni sektörün yapısal olarak sağlam olması. Bu durum şirketlerin kâr etmelerini, günlük nakit akışlarını sürdürmelerini mümkün kılıyor” diyor. Genel olarak uzmanlar da COVID-19 kaynaklı sektör kayıplarını orta ve büyük ölçekli doğal afetlerde yaşanan kayıplara benzetiyor ve bu durumun üstesinden gelinebileceğinin altını çiziyorlar.

Evet, COVID-19 tazminat talepleri büyük olacak ancak ben yine de Berenberg analistleri gibi bunun yönetilebilir olduğuna inanıyorum.

KAYNAK: https://www.artemis.bm/news/global-covid-19-claims-under-70bn-lloyds-estimate-too-high-analysts/