Atilla Benli: Sektörümüzde büyüme sürecek

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, “Kredi artışına bağlı olarak hayat ve kaza branşındaki büyümenin yılın geri kalanında da sağlanacağı öngörüyorum. Hayat dışı branşlarda ise normalleşme süreci ile birlikte, pandemi etkisinin yoğun bir şekilde yaşandığı Nisan/Mayıs aylarındaki gibi bir değişimin yıl sonuna değin görülmeyeceğini tahmin ediyor ve sektörün Haziran sonu gerçekleşen % 21’lik büyümesini korumasını bekliyorum.”dedi.

 

******

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, pandemi sebebiyle yaşanan daralmanın, özellikle Mart ayından itibaren sektörün üretimde yüksek paya sahip kaza, hastalık sağlık, kara araçları, kara araçları sorumluluk ve genel sorumluluk branşlarında etkili olduğunu söyledi. Kaza branşının Mart, Nisan ve Mayıs ayında, kara araçları ve kara araçları sorumluluk branşlarının Nisan ve Mayıs ayında, genel sorumluluk branşında ise nisan ayında geçen yıla göre küçülme yaşadığını kaydeden Benli şöyle devam etti: “Hayat Sigortası’nda ise Nisan ayında geçen yıla göre küçülme yaşamıştır. Seyahatlerin iptal edilmesi, sokağa çıkma yasağı gibi uygulamalar nedeniyle poliçelerin iptal edildiği ya da üretilmediği dönemin ardından, normalleşme süreci ile birlikte poliçe üretimleri tekrar hız kazanmış ve özellikle başta oto branşı olmak üzere Nisan, Mayıs ayında yenilenmeyen poliçeler Haziran ayında önemli ölçüde yenilenmiştir. Sektörün teminat kapsamında yer almamasına karşın prim almaksızın sağlık sigortasında salgına ilişkin teşhis ve tedavi giderlerini karşılaması da sağlık sigortalarına ilişkin pozitif algıyı güçlendirmiş ve özel sağlık sigortalarına olan talebi önemli miktarda artırmıştır.

Bankaların/kredi kuruluşlarının kredilerini yeniden yapılandırması/geri ödemelerin ertelenmesine yönelik aldıkları tedbirlerle uyumlu olarak; hayat sigorta şirketlerimizin, bireysel kredilerle bağlantılı olarak akdedilmiş olan hayat sigortaları kapsamındaki riskler için, kredi süresinin uzadığı poliçelerde erteleme süresi boyunca ilave prim almadan teminat vermeye devam etmişlerdir. Bu durum güvenin artmasında, dolayısı ile iptal oranlarının azalmasında etkili olmuştur.”

Benli, ikinci çeyrekte bireysel kredi hacmindeki büyümenin devam etmesi ve haziran başında uygulamaya giren düşük faizli konut kredisinden dolayı konut satışlarındaki artışın haziran ayı hayat ve kaza prim üretimini önemli ölçüde desteklediğini de sözlerine ekledi.

Temmuzda sisteme girişler arttı

Bireysel emeklilik sistemi ve otomatik katılım uygulamasında 2019 yılının ikinci çeyreğiyle karşılaştırılınca katkı payında %24 oranında büyüme kaydedildiğini ifade eden Benli, “Salgının ülkemizde etkilerini gösterdiği 2020 yılı Mart ayından itibaren katılımcı sayısında azalışa sebep olmuş, ancak Temmuz itibarıyla sisteme girişler tekrar başlamış ve bir toparlanma eğilimine girilmiştir. Bunun yanı sıra başarılı bir performans gösteren emeklilik yatırım fonlarının toplam fon büyüklüğünde artış pandemiye rağmen devam etmektedir” dedi.

 Düşük faiz oranlarının 2020 yıl sonuna kadar devam edeceği öngörüsüyle toplumun bireysel kredilere olan talebinin süreceği tahmininde bulunan Benli, “Kredi artışına bağlı olarak hayat ve kaza branşındaki büyümenin yılın geri kalanında da sağlanacağı öngörüyorum.

Hayat dışı branşlarda ise normalleşme süreci ile birlikte, pandemi etkisinin yoğun bir şekilde yaşandığı Nisan, Mayıs ayındaki gibi bir değişimin yıl sonuna değin görülmeyeceği, sektörün Haziran sonu gerçekleşen % 21’lik büyümesini korumasını bekliyorum” şeklinde konuştu.

 BES ve OKS’de pozitif beklenti

Bireysel emeklilik sistemini de değerlendiren Atilla Benli, “2017 yılı başında başlayan otomatik katılım uygulamasının hayata geçirilmesiyle başlayan üçüncü basamaktaki azalış, 2019 yılının Ağustos ayından itibaren kırılmış ve katılımcı sayısında yeniden bir artış gözlenmeye başlanmıştır. Ne var ki, salgının ülkemizde etkilerini gösterdiği 2020 yılı Mart ayı başından itibaren %0,8 oranında azalan katılımcı sayısında, Temmuz 2020 tarihinden itibaren yeni girişlerin artmaya başlamasıyla birlikte toparlanma görülmeye başlanmış ve 31 Temmuz itibarıyla 6,85 milyon katılımcıya ulaşılmıştır. Yıl sonunda ise katılımcı sayısında pozitif bir noktada olacağı kanaatindeyim. Fon büyüklüğüne bakıldığında da 2020 yılı başından itibaren %19; 2020 yılı Mart ayı başından itibaren ise %15,4 oranında artış gözlenirken, Otomatik katılım uygulamasında ise gerek 2020 yılı başından gerekse Mart ayından itibaren; çalışan sayısı ve fon büyüklüğünde artış yaşanmıştır. Sonuç olarak, yıl sonunda da BES ve OKS de pozitif gelişmenin devam etmesini bekliyorum” şeklinde konuştu.