Beyrut’taki patlama ve sigorta sektörü

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen,  linkedin hesabından Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yaşanan patlamanın sigorta sektörüne olan etkilerini kaleme aldı.

“Beyrut’taki patlama ve sigorta sektörü” başlıklı yazı şöyle:

4 Ağustos Salı günü öğlede sonra Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta büyük bir felaket yaşandı. Limandaki bir depoda başlayan yangın çok büyük bir patlamaya neden oldu. Depoda tutulan binlerce ton amonyum nitratın patlaması sonucu resmi verilere göre 171 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 6.000 kişi yaralandı ve kentin önemli bir kesimi yıkıldı. Öncelikle hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifalar diliyorum; tüm Lübnanlılara geçmiş olsun.

Bu olay sigorta sektörünün küresel oyuncularını derinden etkileyecek. Uluslararası Finans Enstitüsü’ne göre mala ve mülke gelen zararın 7 milyar ABD dolarını aşması bekleniyor. Sadece limanda, buradaki gemilerde ve yüklerde ortaya çıkan hasar 250 milyon ABD doları düzeyinde[1]. Londra’daki sigorta uzmanlarına göre toplam zararın yaklaşık 3 milyar ABD doları tutarındaki bölümü sigortalı.[2]

Büyük reasürans şirketleri ciddi faturalar çıkmasını bekliyorlar. Örneğin Alman firması Munich Re’nin CFO’su, Christoph Jurecka, “Şu anda kesin bir sayı veremem ama önemli miktarda ödeme yapmayı bekliyoruz,” açıklamasını yaptı. Munich Re’de “önemli miktar” ifadesi 10 milyon Avro’nun üzerindeki ödemeler için kullanılıyor. Başka bir Alman Reasürans firması olan Hannover Re de karşılamak zorunda kalacağı zararın en az 10 milyon Avro düzeyinde olmasını bekliyor.[3]

Burada bir püf noktası bulunuyor. Sigorta ödemelerinin tam boyutunu tespit etmek için resmi soruşturmanın tamamlanmasını beklemek gerekiyor. Eğer resmi soruşturma terör saldırısı sonucuna varırsa fatura büyük ölçüde azalacak. Çünkü Lübnan’da sadece çok uluslu şirketler ve çok büyük şirketler poliçelerine terör maddesi koyduruyorlar. Kurumsal veya bireysel sigortaların büyük çoğunluğunda böyle bir madde yer almıyor. Ancak saldırının terörden kaynaklandığı sonucuna varılması düşük bir ihtimal gibi görünüyor.

Uzun zamandır mali kriz içinde olan ve parası ABD dolarına karşı değer kaybeden Lübnan’da hasar onarım masrafını cebinden ödeyip, sonra sigortadan ödeme talep edecek bireyler için de çok ciddi bir sorun var. Bu ülkede inşaatçılar neredeyse tamamen ABD doları talep ederek çalışıyorlar. Oysa dolar bulmak zor. Bu nedenle işlerini yaptıranlar dolarlı çek yazıyorlar. Ama doların resmi değeri ile gerçek piyasa değeri arasında büyük fark olduğu için çek bozdurulurken değerinin neredeyse %65’ini kaybediyor.

Reuters’in bir haberine göre Lübnan’daki bir sigorta şirketinin müşterisi binalarında kırılan camların yenilenmesi için teklif isteyince müteahhit iki teklif vermiş: nakit ödeme yapılırsa 8.000 dolar, çek yazılırsa 20.000 dolar.

Beyrutluların da sigortacıların da işleri zor. Hepsine kolaylıklar diliyorum. Böylesine büyük bir felaket, sigorta sektörünün sunduğu güvencenin ne denli önemli olduğunu sadece Lübnanlılara değil, tüm dünyaya bir kez daha hatırlattı.

[1] https://www.claimsjournal.com/news/international/2020/08/13/298763.htm

[2] https://www.reuters.com/article/us-lebanon-security-blast-insurance/insured-losses-from-beirut-blast-seen-around-3-billion-sources-idUSKCN2532IF

[3] https://www.claimsjournal.com/news/international/2020/08/13/298763.htm