S&P’den reasürans piyasası değerlendirmesi

S&P Global Insurance Ratings’in direktörü Ali Karakuyu, bu yıl online gerçekleşen Baden Baden Reasürans buluşmalarında reasürans piyasasının mevcut durumuna yönelik değerlendirmelerde bulundu. Karakuyu, S & P’nin küresel reasürans sektörü görünümünü sadece COVID-19 nedeniyle değil Mayıs ayında durağandan negatife değiştirdiğini belirterek, “Ama aynı zamanda sektör son birkaç yıldır sermaye maliyetini karşılama mücadelesi veriyordu” dedi.

Karakuyu sözlerini şöyle sürdürdü: “En büyük 20 küresel reasürör arasına indirirsek, yaklaşık 12 milyar dolarlık COVID-19 zararı yayınladılar ve gerçek hasar tutarlarının ne olabileceği konusunda pek çok belirsizlik var. Yaklaşık 100 milyar dolarlık endüstri zararı tahminleri var, bu yüzden çok fazla belirsizlik var. C-suitlerle yaptığımız görüşmelerde, özellikle etkinlik iptali tarafında 3. çeyrekte ek COVID-19 kayıpları gördüklerini duyduk” şeklinde konuştu.

Aynı zamanda dikkate alınması gereken doğal katastrofik olaylar ve ayrıca Beyrut patlaması gibi insan yapımı kayıpların da olduğunu hatırlatan Karakuyu, bununla birlikte, olumlu tarafta ise sermayenin büyük bir güç olduğunu, 2019’daki risk yönetimi uygulamaları ve yatırım kazançlarının bir kombinasyonu ile reasürörlerin bu yıla iyi düzeyde sermaye ile girdiklarini de ifade etti.

Görünümü istikrarlı hale ne getirecek? diye sorulduğunda ise Karakuyu, “Sektörün sermaye maliyetini karşılayacağı bir seviyeye geri döneceğine dair yeterli kanıt görmemiz gerekiyor, bu da son birkaç yıldır kullanılan fiyat artışlarına devam edileceği anlamına geliyor. Bunlar makul seviyelerde getirilere dönüşürse, o zaman istikrarlı bir görünüm düşünürüz” dedi.