Türk Reasürans’tan ilk yılında dikkat çeken sonuçlar

Türk Reasürans A.Ş., ilk faaliyet yılında sağlam ilerleme kaydetti ve yılın ilk dokuz ayında 723 milyon TL (yaklaşık 90 milyon ABD Doları) yüklenim primi kaydetti. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kurulan yerli reasürans şirketi Türk Reasürans, 2019 yılının Eylül ayında faaliyetlerine başladı.

Reasürör, ülkenin Yeni Ekonomik Programının hedeflerine katkıda bulunmak amacıyla, yerel reasürans kapasitesinin hacmini artırmak ve kaynak verimliliğini sağlamak amacıyla hizmet veriyor.

reinsurancene.ws’de yer alan habere göre, reasürör ilk faaliyet yılını tamamladı ve şirketin Genel Müdürü Selva Eren’e göre dokuz ayda 723 milyon TL sigorta primi elde ederken, yıl sonu hedefini ise 1 milyar TL. (yaklaşık. 125 milyon USD)

Ayrıca Eren, 30 Eylül 2020 itibarıyla dönem karının 101 milyon TL (yaklaşık 13 milyon ABD Doları) olduğunu ve üçüncü çeyrek birleşik oranının% 80 olduğunu belirtti. Türk Re’nin performansına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eren, “Koşullara ve döneme rağmen güvenilir iş ortağı olma hedefimize ulaştık. Bunu, sigorta pazarının profesyonellerinden oluşan ekibimize ve paylaşılan akıllara büyük önem veren duyarlı ve çevik yönetim yaklaşımımıza borçluyuz.” dedi.

Eren, Türk Reasürans’ın halihazırda 17 sigorta şirketinin reasürans anlaşmalarına katıldığını ve önümüzdeki aylarda bu tür anlaşmalardaki kapasitesini artırmayı ve pazara desteğini sürdürmeyi planladığının altını çizdi.

Eren, “Ocak ayı itibarıyla sektöre fakültatif kapasite sağlamaya başladık. Ayrıca Türkiye Afet Sigortaları Havuzu’nun (DASK) teknik operasyonlarını üstlendik. Bu paha biçilmez kuruma daha fazla katkı sağlamak için birkaç proje başlatacağız” şeklinde konuştu.

Eren’in vurguladığı gibi, Türkiye’yi tehdit eden en büyük afet risklerinden biri deprem riski. DASK, ülke genelinde son çare deprem sigortacısı olarak hareket ederek mülk sahiplerine devlet destekli zorunlu deprem sigortası sağlıyor. Eren konuşmasında, ülkedeki deprem riskinin yönetimi, transferi ve verimli modellenmesinin önemini vurguladı.

Eren, “DASK’ın teknik operasyonlarını üstlendik. Önümüzdeki dönem için en büyük önceliğimiz, modelleme sonuçlarını değerlendirerek reasürans korumasını güçlendirmektir. En önemli projelerimizden biri olan “felaket modelleme platformu” teknolojik açıdan en gelişmiş mimari ilkeler doğrultusunda inşa edilecek ve detaylı simülasyon kapasitesi sunan bir çözüm olarak hayatımızın bir parçası olacak. Ayrıca sorumlu kamu kurumları ile birlikte ülke genelindeki tüm binaları kapsayan envanter çıkarma projesine destek vereceğiz. Ayrıca olası herhangi bir zararı anında yönetebilmek için teknolojik altyapı başta olmak üzere tüm alanlarda ciddi hazırlığı kolaylaştıracak yatırım kararları aldık. Kamu bilincini hızlı ve etkin bir şekilde artırmak için çalışmalarımıza da devam ediyoruz ”dedi.

Türk Reasürans ilk yılında, Tarım Sigortaları Havuzu Tarsim de dahil olmak üzere yerel pazardaki çok sayıda önemli kurumun reasürans faaliyetlerine katkıda bulunurken, reasürans düzenlemelerinde yer aldı. Ayrıca, reasürör, Olağanüstü Riskler Yönetim Merkezi (ERMC) yönetimine de atandı. Önemlisi ve Eren’in de açıkladığı üzere hem piyasanın hem de kamu kurumlarının aradığı finansal ürünler tanıtıldı.

Eren, “Bu, küresel ve yerel reasürörler arasındaki iyi bir işbirliğimizin sonucuydu” dedi.

Eren, bunu daha da genişleterek, firmanın ilk adımının ERMC çatısı altında devlet destekli kredi sigortası reasürans yapısını oluşturmak olduğunu açıkladı. Eren sözlerini şöyle sürdürdü:  “Devlet destekli kredi sigortası, Türk Reasürans A.Ş. ve diğer reasürörlerin desteğiyle yeniden tasarlandı. Bu nedenle, daha geniş bir kitleye tanıtılmasına yardımcı olduk. Türk Reasürans A.Ş. olarak ülkemiz ve pazar için fark yaratmaya devam edeceğiz.”