SAİS yönetiminden TSB’ye ziyaret

Sigorta Acenteleri İşveren Sendikası (SAİS) Yönetim Kurulu, Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli ve Genel Sekreteri Özgür Obalı ile görüşme gerçekleştirdi.

SAİS yönetiminden 18 Kasım’da gerçekleşen ziyaretle ilgili yapılan açıklamada; “Başkan ile Genel sekreterin sendikamıza olan ilgi ve alakaları bizleri fazlasıyla memnun etmiştir” denildi.

Açıklamada ayrıca “TSB Başkanı Atilla Benli ve Genel Sekreter Özgür Obalı; önerilerimizi tek tek dinleyip birlikte çözüm arayışında olacaklarını ifade etmişlerdir” vurgusu da yapıldı.

SAİS Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Metin imzasıyla maddeler halinde yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

  1. Digital Sigortacılıkla ilgili olarak acentelerimizin dönüşüm sürecinde bulunması ve desteklenmesi gerektiği ifade edilmiştir. Yasal zeminin hazırlanmasına destek olacaklarını ve yeni bir kavram olarak ürettiğimiz ‘Sıcak Dijital Satış’ için gereken desteğin verileceğini beyan etmişlerdir.
  2. Komisyon artışı ve iptal poliçe komisyonu ile alakalı SEDDK ile iletişimde kalınıp; gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve bu konuda ayrışmadan; birlik beraberlik içerisinde hareket edilmesi halinde gerekli desteği vereceklerini beyan etmişlerdir.
  3. Sektorel bazda akademi kurularak tüm sektör paydaşlarına eğitim verilmesi konusunda; eğitim sonunda branşlarına göre sertifikasyon sisteminin kurulması ile mesleğe girişin belli kaidelere bağlanması için gerekli desteği vereceklerini beyan etmişlerdir.
  4. Lise mezunları ve mesleki tecrübeye bağlı olarak unvan sınıflandırmasının olumlu ve olumsuz yönleri karşılıklı görüşülüp; bununla alakalı görüş alışverişi yapmak ve çözümler geliştirmek adına çalışmaya destek vereceklerini beyan etmişlerdir.
  5. Tek tip Acentelik sözleşmesi hakkında görüşlerimizi sunarak, çözüm önerimize gerekli incelemeler yapılarak; ilerleyen günlerde kapsamlı toplantılarla tekrar ele alınması ve çözüm bulunma konusunda olumlu tavır sergilemişlerdir.
  6. Sigorta sektöründeki sorunlar ve çözümlerle sektörün ivme kazandırılmak için hem şirketler hem sektör paydaşları menfaatine olunacağı görüşünde hem fikir oldukları belirtilmiş olup; bu konu üzerinde akademik arama konferansı ve sektörel toplantıların yapılmasının planlanması için destek vereceklerini beyan etmişlerdir.
  7. Sendika olarak acentelerimize karşı atılacak her yanlış adımda ilgili kurumlara karşı daima aksiyon içerisinde olacağımızı; bununla alakalı olarak TÜVTÜRK, Telesure Brokerlik, Koalay brokerlık, Sigortam net gibi firmalara ihtar çekildiği ve dava açıldığını; bir sigorta şirketimizin sağlık ürünü satışı nedeni ile acentemiz hakkında tutanak düzenlendiğini; ve bu konuda ilgili resmi kurumla iletişime geçilip; hukuk departmanımızın faaliyetleri aktarılmıştır. Bu bağlamda sadece acentelerimizin değil; sektörde haksızlık yaşayan tüm paydaşların yanında olacağımızı ilgili sigorta şirketine verdiğimiz destekle kendilerine ifade etmekten duyulan memnuniyet paylaşılmıştır.
  8. 9 Mayıs Yönetmeliği ile ilgili davamızın devam ettiği ve akabinde yeni yönetmelik taslağı hazırlandığı; yönetmelik ve son taslakla ilgili itirazlarımızı, taslağın yürürlüğe alınması halinde hukuki yollardan itiraz edeceğimizi gerekçeli açıklamalarla kendilerine sunduk. Bu konu ile alakalı paydaşların birlikte hareket etmesi; sahada emek veren sektör paydaşlarımızın sesine kulak verilmesi halinde daha güzel çözümler bulunacağını aktardık ve birlikte çalıştay ya da arama konferansı yapılmasının uygun olacağı karara bağlanmıştır.
  9. TSB içerisinde sigorta acentelerinden bir temsilcinin olmasını, alınacak kararlarda konuya sahada çalışan acente gözü ile de yaklaşım sergilenmesini ve bu konuya talip olduğumuzu ifade ettik.
  10. Sendika olarak seçimlerde olmayacağımızı, şahsi menfaatler peşinde koşmadığımızı, sahada çalışan acentelerimizin hakkını savunacağımız gibi; birlikte omuz omuza verdiğimiz tüm sigorta paydaşlarımızın haklarını da savunacağımızı ve birlikte çalışacağımızı tekraren beyan ettik.
  11. Sendika olarak tüm dernek ve tüm STK’larımızla aynı çizgide olduğumuzu; bugüne dek gelen ayrışma ve kavganın sona erdirilip; sorunların çözümü konusunda çözüm odaklı bir sendika olacağımız hakkında kendilerine bilgi verdik. Gündem maddelerinden bulunan diğer konuların detaylarının sunumlarını dosya halinde sunarak, sorunlarımızın 1 saat 30 dakikaya sığmadığını beyan ettik. Bundan sonrası için de düzenli ve devamlı görüşme isteğimiz olumlu karşılanmıştır.