Ray Kurzweil: Çalışmak 2030 yılında zorunluluk olmaktan çıkacak!

SAS’ın Beyond Tomorrow sanal konferansının “Insurance Talks” panelinde farklı ülkelerden konuşmacıların arasında Türkiye’den de sigorta profesyonelleri vardı. Yapay zeka ve veri analitiğinin poliçelendirmeden hasar sonrası hizmetlere kadar sigortacılığın farklı aşamalarında etkisinin arttığının vurgulandığı panelde, müşterinin artık daha çok önemsenmek istediğinin de altı çizildi. Bununla birlikte müşterinin makine olmadığı ve değişen ihtiyaçlarına analitik yöntemlerle daha iyi hizmet verilebileceği belirtildi. Sektör ve yapay zekaya dair gelecek beklentilerinde ise, sigortacılığın durağanlıktan çıkması için akıllı telefonlardaki yazılım ve uygulama güncellemeleri gibi sık sigorta güncellemelerinin gerekebileceği tahmini öne çıktı. SAS CEMEA Sigorta Lideri Alena Tsishchanka’nın moderatörlüğünde yapılan panelde konuşan SBM CIO’su Berk Bacakoğlu, müşteri merkezli analitik için düşünce yapısının değişmesi gerektiğini, bunun için de verinin yeterli olması ve data merkezli analitiğin derinleşmesi gerektiğinin altını çizdi.  

Yüksek yatırım getirisi 

Daha sonra bir sunum yapan Eureko Sigorta Data Studio Lideri Özlem Odar, veri merkezli bir sigorta şirketi olduklarını ve veri analitiğini önemsediklerini söyledi. Data Studio’nun da bu yüzden hayata geçirildiğini aktaran Odar, “Veri analitiğinin sigortacılık için hayati önemde olduğuna inandığımızdan dolayı uzun süredir ileri analitik ve veri madenciliği teknikleri kullanıyoruz. Veri kalitesi çok anahtar bir kavram bizim için. Kaliteli veri işinizi destekliyor. Müşteri çok önemli, onlardan gelen her geri bildirim değerlendiriliyor. Bu arada KVKK kurallarına uyumda da önemli. Pandemiyle birlikte SAS’la başlattığımız oto hasar suiistimal projesi başarılı oldu ve yatırım getirisi beklentilerimizin de üstünde gerçekleşti. Müşteri Deneyimi ve underwriting gibi alanlar bundan sonraki analitik adımlar olabilir” dedi. 

“Bugün olanlara altı ay önce inanmayabilirdim” 

Beyond Tomorrow sanal konferansının merakla beklenen kapanış konuşmacısı bilim insanı, mucit ve fütürist Ray Kurzweil, önümüzdeki on yılda iletişim teknolojilerinin dünya ekonomisini domine edeceğini söyledi. Kurzweil şöyle devam etti: “İletişim teknolojisini belki yiyemezsiniz, içinde yaşayamazsınız belki ama her şey hızla değişiyor. Tarım teknolojilerinden üç boyutlu yazıcılara kadar açık kaynak formlarında her şey hızla gelişecek. Medyada ve tıpta da ciddi gelişimler olacak. Yapay zeka her şeyi dönüştüreceği için iş planlarını tekrar yapmak gerekecek” dedi.  

Kurzweil, akıllı robotların 2030’da daha etkin olacağı öngörüsünde bulunarak, “Elimizdeki araçlar dünyayı değiştirecek, bunun için daha cesaretli olmalıyız. Pandemiye rağmen yapay zeka teknolojisinde son dönemde büyük ilerleme yaşandı. Öyle ki, bugün olanlara altı ay önce inanmayabilirdim” dedi. 2030’da gıdaya ulaşımın çok daha kolay olacağını ve bu yüzden artık hayatta kalmak için değil, daha anlamlı hayatlar için çalışılacağını ifade eden Ray Kurzweil, “Günümüzün popüler başlığı aşılar bilgisayarda bulunuyor, sonra insanda deneniyor. Aslında buna gerek bile yok. Bilgisayardaki denemeler de yeterli. Bunu birçok alana yayabiliriz” diye konuştu.