WEF: Yeni siber riskler “mevcut zorlukların basit bir devamı değil”

Oxford Üniversitesi araştırmacıları tarafından Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ile işbirliği ve AXIS Capital sponsorluğunda oluşturulan yeni bir raporda, iş liderlerinin ve uluslararası toplumun karşılaştığı mevcut siber güvenlik zorluklarını araştırıldı.

Rapor, küresel dijital ekonominin temelini giderek daha fazla oluşturacak olan yeni nesil teknolojilerden kaynaklanan sistemik riskleri tanımlıyor. Oxford araştırmacıları, raporda, ortaya çıkan siber güvenlik risklerinin “mevcut zorlukların basit bir devamı olmayacağı” ve artan ilerlemenin bu sorunları ele almak için yeterli olmayacağı sonucuna vardı.

Üniversite araştırmacıları, gelecekteki siber riskleri ele almak için ise üç yönlü bir eylem planı önerdiler:

Birincisi, güvenlik ve teknoloji topluluğunun, siber güvenlik operasyonları ve iş ve kritik ulusal altyapılarda siber riski etkin bir şekilde kontrol etmek için gerekli olacak toplu müdahaleyi iyileştirmek için bir dizi müdahaleye öncelik vermesi gerekiyor.

İkinci olarak, endüstri ve hükümet liderlerinin, güvenlik çözümlerinin kullanılmasını teşvik eden ve ekosistemin farklı bileşenleri arasında daha fazla güven ve şeffaflığı destekleyen bir dizi politika eylemi yürütmesi, bunun için de sorumluluk konularını açıklığa kavuşturmak; mevcut güvence ve düzenleyici modellerdeki sürtüşmeyi azaltmak; veri ve dijital hizmetlerde uluslararası ticareti ve ticareti teşvik etmeleri gerekiyor.

Son olarak, güvenlik konularının, özellikle gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçları ve sınır ötesi siber suçları azaltmaya yönelik toplu çabalara duyulan ihtiyaç göz önünde bulundurularak, gelişen teknolojinin faydalarını kapsayacak şekilde ele alınmasını sağlamak için uluslararası toplumdan müdahaleler gerekmekte.

Oxford Üniversitesi Profesörü Sadie Creese, “Araştırma, sistemik siber risklerin olasılığına ve herhangi bir önlem alınmazsa potansiyel bir siber dayanıklılık açığına işaret ediyor. Kuruluşların yeni teknolojileri ve sağladıkları faydaları güvenle benimseyebilmesi önemlidir ve bu, üstesinden gelinmesi gereken bir dizi siber güvenlik sorununu içerecektir.” dedi.

WEF siber güvenlik lideri Will Dixon ise “Siber güvenliğin dinamikleri değişiyor. Genel anlamda dünya son 15 yıldır siber güvenlikle aynı şekilde mücadele ediyor. Gelişen teknolojileri kullanan suçlular ve küresel ekonominin artan birbirine bağlılığı nedeniyle aynı yaklaşımın her seferinde işe yaramıyor” şeklinde konuştu.