Türker Re’den deprem riskine karşı yeni ürün

Lloyd’s brokeri Türker Re, Türkiye’deki deprem riski için yeni bir endüstri hasar garantisi (ILW) ürünü ile başlayarak alternatif sermaye piyasasına girmek için yeni bir Capital Solutions birimi kurdu.

Türkiye piyasasındaki yerleşik varlığını kullanan Türker Re, bu piyasanın reasürans kapasitesi için alternatif sermaye ve sigortaya bağlı menkul kıymetler (ILS) yatırımcılarına erişmesini sağlamada lider bir rol üstlenmeyi umuyor.

Türker Re Direktörü ve CEO’su Eray Türker, “Büyük hedeflerimiz var ve yeni deprem (EQ) ILW’miz bu pazarı geliştirmede önemli bir adım. ILW ürünü, Türkiye EQ için ek ve alternatif kapasite getiriyor ve Türkiye EQ riskine maruz kalan herhangi bir sigortacı veya reasürör bundan yararlanabilir. Sertleşen retroesyon piyasası düşünüldüğünde, bu ürünün mevcut reasürans ve retro programlara iyi bir tamamlayıcı ve alternatif olacağına inanıyoruz. Yeni ILW gibi yenilikçi ürünler, teknik yeteneklerimizi ve bölgede Alternatif Risk Transferinde (ART) pazar lideri olma isteğimizi gösteriyor.” dedi.

PERILS’in sektör kaybı tetikleyicisine dayanan Türker Re’nin ILW ürünü, doğrudan Türkiye’de bulunan bir broker tarafından satılan türünün ilk örneği. PERILS Direktörü ve CEO’su Luzi Hitz ise “Türker Re’nin bu yeni ILW ürünü için raporlama ajansı olarak PERILS’i seçmesinden memnuniyet duyuyoruz. Türkiye, deprem riskleri yüksek, hızlı büyüyen bir ekonomi. Risk sermayesinin piyasaya girmesini kolaylaştıran herhangi bir çözüm, bu artan deprem riskini yönetmek için faydalı olacaktır.” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki bir deprem için PERILS raporlama eşiği 200 milyon Euro olarak belirlendi ve bu, endüstri emsal PCS’nin 10 milyon dolarlık eşiğinden önemli ölçüde daha yüksek.