Fransa’da sigortacılar ile Maliye arasında büyük tartışma

COVID-19 krizinin 2021’e giren sigorta şirketlerini nasıl etkileyeceği, küresel sigorta endüstrisinin önündeki en önemli soru durumunda. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Fransa’daki sigortacılar için önümüzdeki yıl nelerin beklediğine ışık tutarak, Fransız sigortacıların COVID-19 salgından en çok etkilenen sektörlerdeki şirketlere primlerini artırmaktan kaçınmayı taahhüt ettiklerini bildirdi.

Reuters’de yer alan habere göre, bunun, sigortacıların gelecek yıl primleri dondurmayı kabul etmemeleri halinde 1,2 milyar Euro vergiye maruz kalma ihtimaliyle karşı karşıya kalan Le Maire’den gelen baskıyı izlediği ifade edildi.

Geçen hafta Senato, bu vergiyi sigorta sektörüne uygulamak için 2021 bütçe tasarısına bir değişiklik ekledi; bu değişiklik, alt meclis parlamentosunda muhafaza edilmesi için onay gerektirecek bir değişiklikti. O sırada Le Maire, hükümetin partisinin çoğunluğa sahip olduğu alt parlamentoda, sigortacıların primleri Pazartesi gününe kadar dondurmayı taahhüt etmemeleri halinde vergiyi kabul edeceğini söyledi.

AXA Fransa CEO’su Jacques de Peretti ise Le Parisien gazetesine yaptığı açıklamada, Senato’nun vergi değişikliğini eleştirerek “böyle bir şantajla yüzleşmenin skandal olduğunu” söyledi. Bu, bu ayın başlarında AXA’dan 2020 sonuçlarına, iptal edilen etkinlikler de dahil olmak üzere müşterilere ödeme yaptığını gören salgın nedeniyle bir uyarının ardından geldi.

Reuters, Le Maire’in COVID-19’un etkisiyle uğraşan işletmelerin mücadelesini kolaylaştırmak için yeterince şey yapmadığına inandığı için bu yıl sigorta endüstrisi ile defalarca çatıştığını belirtti. Le Maire ayrıca, bazı sigortacıların primleri artırmaya çalıştığına dair endişelerini dile getirdi ve prim dondurmanın hem konaklama hem de eğlence sektörlerindeki işletmelere yardımcı olacağını söyledi.

Sigorta sektörü yöneticileriyle yaptığı görüşmenin ardından, “Bu yapıcı, yararlı ve verimli anlaşmanın çatışma durumuna son vereceğini ve sektöre dayanışma getireceğini umuyoruz” dedi.