BES’te 2021 yılı için devlet katkısı 10 bin 732 TL olacak

2021 yılı için belirlenen asgari ücret dikkate alındığında, en üst seviyeden devlet katkısı alan bir sözleşme sahibi, bir yılda 10 bin 732 lira devlet katkısı kazanabilecek.

2021 yılında uygulanacak asgari ücret artışı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından %21,6 olarak açıklandı. Bu da brüt 3 bin 577 liraya, net olarak 2 bin 825 liraya denk geliyor. Asgari ücretteki artışların işsizlik sigortasından Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) devlet katkısına kadar pek çok alanda etkileri olacak.

Üzerinde büyük tartışmalar yapılan asgari ücret tutarları geçtiğimiz günlerde belli oldu. Asgari ücrete yapılan artış dolaylı olarak BES’i de etkiliyor. Mevcut durumda sistemde 10 yıl kalan ve 56 yaşını doldurmuş BES sözleşmesi sahipleri, birikimlerine %25 oranında devlet desteği alıyor. Ancak, bir yıl içinde verilen devlet katkısı, o yıl belirlenen asgari ücrete bağlı bir limitin üzerine çıkamıyor. Devlet katkısı üst sınırı, brüt asgari ücretin yıllık tutarının %25’i olarak hesaplanıyor.

2020 yılında Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için yıllık devlet katkısı üst sınırı 8 bin 829 lira olmuştu. 2021 için belirlenen asgari ücret dikkate alındığında, en üst seviyeden devlet katkısı alan bir sözleşme sahibi, bir yılda 10 bin 732 lira devlet katkısı kazanabilecek. Bu rakamın tamamını almak için bahsettiğimiz gibi katılım paylarının tüm devlet katkısına hak kazanacak kadar yüksek olması ve katılımcının sistemde 10 yılını ve 56 yaşını doldurulmuş olması gerekiyor.

Tüm şartları doldurmamış olan katılımcılar da belirli kurallara göre devlet katkısının bir kısmına hak kazanabiliyor. Bireysel emeklilik hesabınızdaki devlet katkısının;

Sistemde en az 3 yıl kalınırsa %15’ine,
Sistemde en az 6 yıl kalınırsa %35’ine,
Sistemde en az 10 yıl kalınırsa %60’ına,
Emekli olunması, vefat ya da maluliyetiniz halinde %100’üne,
hak kazanılıyor.