Norveç’te ölümcül heyelanın sigortacılara maliyeti en az 107 milyon $

Norveç’in başkentinin kuzeyindeki bir yerleşim bölgesinde  30 Aralık’ta yaşanan heyelanın sigorta şirketlerine en az 900 milyon krona (107 milyon $) mal olacağı tahmin ediliyor.  Oslo’nun 25 kilometre (16 mil) kuzeydoğusunda bulunan 5.000 kişilik bir köy olan Ask’ta 30 Aralık’ta yaşanan heyelan sonrasında yedi kişi ölürken üç kişi de kayıp olmuştu.

240 finans şirketini temsil eden Finance Norway ise 107 milyon dolarlık tahminin yalnızca bir ön tahmin olduğunu duyurdu. Sözcü Stine Neverdal, “Zararın boyutu hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğumuzda tazminat tahmini değişecek” dedi.

Bölgedeki pek çok evin hasar gördüğünü ya da süpürüldüğü heyelan tarafından vurulan bölgenin hangi kısımlarının oturulamaz ilan edileceğinin net olmadığı belirtilirken, Neverdal, buna ek olarak, bölgedeki bir dizi başka, daha büyük binada da hasar olduğunu söyledi. Salı günü, Norveçli yetkililer hayatta kalanları bulma umudundan vazgeçtiklerini belirtiler.

Heyelanın kesin nedeni henüz bilinmezken, bölgede, bozulduğunda katı halden sıvı hale hızla değişebilen çok sayıda hızlı kil bulunuyor. Uzmanlar, aşırı yağış ve nemli kış havasıyla birlikte kilin heyelana katkıda bulunmuş olabileceğini belirtiyorlar.

2005 yılında Norveçli yetkililer, Ask bölgesinde toprak kaymaları açısından yüksek riskli bir bölge olduğunu söyleyerek insanları ikamet amaçlı binalar inşa etmemeleri konusunda uyardı, ancak on yıl içinde burada evler inşa edildi.