En çok D ve C vitamini kullandık…

Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği’nin, COVID-19 döneminde tüketicilerin gıda takviyesi kullanımı ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimi tespit amacıyla yürüttüğü araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. İstanbul, Ankara ve İzmir’in de aralarında bulunduğu 12 ilde yapılan çalışmaya göre 2020 yılının son üç ayında gıda takviyesi kullananların oranı %60’a yükseldi. Katılımcılar en çok D ve C vitaminine ilgi gösterirken; sosyal medyada diyetisyen ya da beslenme uzmanı takip edenlerin, sağlıklı beslenme ve spor aplikasyonlarını kullananların sayısında artış yaşandı.

Kamuoyunu gıda takviyesi ve yenilikçi yaklaşımlar konusunda bilinçlendirmek amacıyla çalışmalar yürüten Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği, Nielsen işbirliğiyle Nisan ve Mayıs 2020 yılında yaptığı gıda takviyesi ve beslenme araştırmasının 3’üncüsünü, Aralık 2020’de gerçekleştirdi. Türkiye’deki 12 ilde (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Malatya, Samsun, Trabzon, Edirne) online anket yöntemiyle 608 kişi arasında yapılan çalışmaya göre, 2020 yılının son 3 ayında gıda takviyesi kullananların oranı %60 olurken; her 10 kişiden 4’ü COVID-19 kaynaklı bağışıklığını artırmak için gıda takviyesi kullandığını belirtti. Katılımcıların %40’ı son 3 ayda daha sık gıda takviyesi kullandığını söylerken; en çok ilgiyi D ve C vitaminleri gördü. En yüksek gıda takviyesi kullanım oranı da 25-34 yaş aralığında gerçekleşti. Araştırmanın sonuçları özetle şöyle:

 

En önemli motivasyon bağışıklık sistemini güçlendirmek

 

  • Gıda takviyesi kullanımındaki en önemli motivasyon bağışıklık sistemini güçlendirmek (%82) olurken; her 10 kişiden 4’ü COVID-19’dan korunmak için gıda takviyesi kullandığını belirtti.
  • Katılımcıların %14’ü düzenli olarak yıllardır gıda takviyesi kullandığını belirtirken;  gıda takviyesi kullanımına yeni başlamış (1 yıl ve daha kısa süre) olan her 10 kişiden 6’sı, 2021 yılında da gıda takviyesi almaya devam edeceğini belirtti. Her 10 kişiden 4’ü ise gıda takviyesi kullanım sıklığının arttığını belirtti.
  • 2020’nin son 3 ayında gıda takviyesi kullanan her 10 kişiden 9’u vitamin aldı. D, C ve multivitaminler, en fazla tüketilen gıda takviyeleri oldu. Vitaminleri, minarel ve fonksiyonel gıdalar takip etti.

Meyve ve kuruyemiş ile ara öğün yapıyoruz

  • Sosyal medyada diyetisyen ya da beslenme uzmanı takip edenlerin sayısı arttı. Nisan ve mayıs aylarında yapılan çalışmalarda %31 ve %29 seviyesindeki bu oranlar, %40’a çıktı. Aynı şekilde diyetisyene gittiğini söyleyenlerin oranı da %9’dan %11’e yükseldi. Bu konulara paralel olarak sağlıklı beslenme ve spor yapma uygulamalarındaki kullanımlar da arttı. Her 10 katılımcıdan 5’i beslenme veya spor ile ilgili bir aplikasyon kullandığını belirtti.
  • Her 10 katılımcıdan 6’sı genel olarak sağlıklı beslendiğini düşündüğünü söyledi. Sağlıklı beslendiğini düşünenlerin oranı yaş ortalamasına paralel olarak artış gösterdi. Katılımcıların %46’sı üç ana öğün, %52’si iki ana öğün beslendiğini belirtti. Üç ana öğün beslenme oranı, 55 yaş üstü katılımcılarda %56 ile diğer yaş gruplarına kıyasla yüksek oldu. Katılımcıların %67’si ara öğün yaptığını belirtirken; ara öğünde genellikle meyve (%74) ve kuruyemiş (%68) tüketildiği görüldü.

Gıda takviyelerinin ilaç olduğu sanılıyor

  • Her 10 kişiden 3’ü gıda takviyelerinin ilaç olduğunu, 3’ü de bir gıda olduğunu belirtti.
  • Gıda takviyesi kullanımında %61 ile doktorlar en büyük referans kaynağı olmaya devam ederken; eczacılar (%45), sosyal medya (%21) ve reklamların (%16) da referans kaynağı olarak görülmeye başlandığı anlaşıldı.
  • Son 1 ay içinde ”Gıda takviyelerine olan güvenim arttı” diyenlerin oranı  %34 oldu.

Serttaş: Pandemi bağışıklığın, doğru beslenmenin ve aktif yaşamın önemini hatırlattı

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği Başkanı Samet Serttaş, COVID-19 pandemisiyle birlikte gıda takviyelerine olan ilginin arttığını belirterek, şunları söyledi:

“Araştırmamıza göre her 10 kişiden 4’ü (%41), COVID- 19 kaynaklı bağışıklığını artırmak için gıda takviyesi kullandığını söyledi. Nisan ayında yaptığımız çalışmada bu oran %25, mayıs ayındaki çalışmamızda ise %17 seviyesinde idi. Yine araştırmamızda, COVID-19 kaynaklı bağışıklığını arttırmak için gıda takviyesi kullananların oranının tüm demografik kırılımlarda anlamlı oranda artış gösterdiğini, önceki dönemlerde kadınlarda yüksek olan gıda takviyesi kullanım oranının aralık sonu itibarıyla kadınlar ve erkeklerde eşit oranda olduğunu görüyoruz. Bir başka çarpıcı sonuç da diyetisyen ve beslenme uzmanları ile çeşitli spor aplikasyonlara olan ilginin artması. Evlere kapandığımız bu dönemde kilo sorunlarının ortaya çıktığını ve insanların buna karşı harekete geçtiğini  anlıyoruz. Pandemi dönemi hepimize bağışıklığın, doğru beslenmenin ve aktif yaşamın ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Araştırma sonuçları da bunu gösteriyor. Bu sonuçlar ışığında toplumu doğru bilgilendirme noktasında çalışmalarımıza devam edeceğiz.”