Asya denizlerinde korsanlık olayları beş yılın zirvesine çıktı

Uluslararası bir gözlemciye göre, Asya’daki toplam korsan olayları 2020 için% 17 artarak beş yılın en yüksek seviyesine işaret ediyor. Gerçek olayların sayısı da% 32 arttı.

2020 yıllık raporunda, Asya’daki Gemilere Karşı Korsanlıkla ve Silahlı Soygunla Mücadele Bölgesel İşbirliği Anlaşması (ReCAAP), bölgede 95 gerçek olay ve 2 teşebbüs vakasından oluşan 97 korsanlık ve silahlı soygun vakası olduğunu duyurdu.

Olayların çoğunlukla Bangladeş, Hindistan, Filipinler, Vietnam, Güney Çin Denizi ve Singapur Boğazı’nda meydana geldi. Artışa rağmen olayların şiddeti ise orta düzeyde kaldı. Olayların % 74’ü CAT4 iken bir CAT1 olayı meydana geldi (en şiddetli) – failler silahlı değildi ve mürettebata zarar verilmedi.

Rapor ayrıca iki önemli endişe alanını da belirledi. Singapur Boğazı, 2020’de 34 sayı ile (2019’da 31 olan) bir artış gördü. Bu arada, Endonezya, Malezya ve Filipinler arasındaki Sulu-Celebes Denizlerinde, 2020’de bir mürettebat kaçırma vakası yaşandı. Mart 2016’dan bu yana, bölgede kalan dördü tutsak olmak üzere toplam 86 mürettebat kaçırıldı. Çin ve Malezya, bir önceki yıla kıyasla herhangi bir olay kaydetmemişken, ikincinin olayları sekizden üçe düştü.

ReCAAP ISC İcra Direktörü Masafumi Kuroki, “COVID-19 salgını, küresel ticaret için gemiciliğin önemini pekiştirdi.2020 yılında gerçek olaylarda yıllık bazda% 32’lik artış, deniz taşımacılığının güvenliğini artırmak ve mürettebatın refahını korumak için daha fazla yapılması gerektiğinin kesin bir hatırlatıcısıdır ” dedi.