Oliver Baete: İklim için sermaye kuralları değiştirilmeli

Allianz CEO’su Oliver Baete, Avrupa finans düzenleyicilerinin sigortacıların iklim dostu altyapı projelerine daha fazla yatırım yapmalarını kolaylaştırmak için sermaye kurallarını gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi.

***

Dünya Ekonomik Forumu’nun dijital ortamda gerçekleştirilen, dünyada düşük karbon salımlı hayata geçişin nasıl finanse edileceği konulu bir oturumunda konuşan Allianz CEO’su Oliver Baete, “Bugün, Avrupa’da tabi olduğumuz düzenleyici çerçeve, geçiş sürecine yardım etmemizi gerçekten caydırıyor” dedi.

Avrupa merkezli ​​bir sigortacı olarak Allianz, 2008 finansal krizinden sonra, gelecekteki herhangi bir kriz sırasında alacaklarını ödemek için yeterli varlığa sahip olmasını sağlamak amacıyla getirilen Solvency-II adı verilen kurallara tabi.

Solvency-II kuralları sigortacıları çok fazla parayı rezervlerinde tutmaya zorladığı için eleştiriliyor. Oliver Baete, “Altyapı yatırımlarını aşırı sermayeye dönüştürüyoruz. Halka açık hisse senetlerine yatırım yaptığınızda, bu oldukça değişken olabiliyor ve bir süre değer kaybedebiliyor. Ancak risk çok farklı olsa da altyapı yatırımlarına aynı sermaye mantığını uyguluyoruz” diye konuştu.

Baete, özel sektörün küresel enerji geçişini finanse etmesine yardımcı olabilmesi için sermaye kurallarının çok hızlı biçimde düzeltilmesi gerektiğini söyledi.