Sigortacılar kara kara düşünüyor: Tokyo Olimpiyatları ya iptal edilirse

Dünyanın önde gelen sigortacı ve reasürörleri, pandemi nedeniyle 2021 yılına ertelenen Tokyo Olimpiyatlarının iptali halinde 3 milyar dolara varan bir zararla karşı karşıya.

***

Sigorta brokerleri, Tokyo Olimpiyatları’nın bu yıl iptal edilmesi halinde, sigortacıların 2-3 milyar dolarlık zarara uğrayacaklarını, bunun da küresel etkinlik iptali sigortalarında şimdiye kadarki en büyük hasar talebi olacağını belirtiyorlar.

Sigorta brokerleri, “TV ağları, sponsorlar, profesyonel spor takımları, eğlenceler ve diğer kuruluşların tümü Olimpiyatlardaki çıkarlarını koruyan etkinlik iptal poliçelerine  sahip olabilir” açıklamasında bulunuyor.

IOC ve Japon organizatörler, başka bir ertelemenin seçenek olmadığı konusunda kararlı görünürken, pandeminin seyri nedeniyle oyunların tekrar ertelenmesi yerine iptal edilmesi daha muhtemel görünüyor.

Etkinlik iptal sigortacıları, pandeminin bir sonucu olarak zor bir yıl geçirdi; festivaller, konferanslar ve spor etkinlikleri tüm dünyada ertelendi veya iptal edildi. Howden, COVID-19 nedeniyle etkinlik iptal kayıplarının 5-6 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor. Gallagher’da yönetici direktör olan Simon Henderson ise “Ancak Olimpiyatların iptali açık ara en büyüğü olacak. Akıllara durgunluk verecek şekilde. Olimpiyatlar bir Dünya Kupası, bir tenis turnuvası, bir atletizm turnuvası. Her spor dalı bir arada. Kesinlikle büyük bir sorun” dedi.

Yatırım bankası Jefferies’in analistleri ise, Tokyo Olimpiyatları’nın yaklaşık 2 milyar dolara sigortalı olduğunu, ayrıca misafirler için de 600 milyon dolar sigorta güvencesi olduğunu tahmin ediyorlar.

Öte yandan IOC, 2020 Olimpiyatları’nın düzenlenmesinde kararlı. IOC Başkanı Thomas Bach, “Oyunların yapılıp yapılmayacağı konusunda spekülasyon üretmiyoruz, oyunların nasıl düzenleneceği üzerinde çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

Tokyo Olimpiyatlarının bu yıl 23 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde yapılması planlanıyor.