Doğal afetlerden kaynaklanan sigortalı zararlar rekora koşuyor

Willis Re’ye göre 2020’de büyük doğal afetlerden kaynaklanan sigortalı zararlar, 10 yıllık ortalamayı aşarak yaklaşık 78 milyar dolara ulaştı.

***

Willis Re Doğal Afet Olayları Özeti 2020 raporunda geçen yılki doğal afet zararlarının 2011’den bu yana dördüncü en yüksek zarar olduğunu açıkladı. Bu miktar 66,6 milyar dolar olan 10 yıllık ortalamadan yaklaşık yüzde 17 daha fazla.

Willis Re, fırtınaların çoğunun yoğun nüfuslu alanlara ulaşabilmesi nedeniyle zararın fırtına yoğunluğuna göre düşük olduğunu belirtti. Kuzey Atlantik kasırga sezonu, 30 isimlendirilmiş fırtınayla kaydedilen en aktif dönemi yaşarken, bunlardan çok azı karaya düştü. En çok zarar veren, kasırga Ağustos ayında Louisiana’da karaya inen ve 8-9 milyar dolar arasında sigortalı zarara yol açan Laura Kasırgası oldu.

2020’de doğal afet olaylarının neden olduğu Kuzey Amerika’daki sigortalı kayıpların çoğu küçük ve orta ölçekli iklim olaylarından geldi.

Avrupa’da, Ciara (Sabine) fırtınası ondan fazla ülkeyi etkilerken yaklaşık 42 milyar dolarlık sigortalı zarara neden oldu.

Asya’da daha düşük boyutlu doğal afet kayıpları kaydedilirken, tropikal kasırga Haishen, yaklaşık 1 milyar dolarlık sigortalı kayba yol açtı. Ancak bu zarar geçen yıl benzer fırtınaların yol açtığı hasar miktarının çok altında kaldı.

Latin Amerika ve Karayipler’i vuran en büyük olayı Kasım ayındaki Iota kasırgası oldu. Iota tahmini yaklaşık 1,3 milyar dolar ekonomik kayıp yaşanırken sigortalı kayıp çok daha düşük oldu.

Willis Re International Afet Analizleri Bölge Müdürü Yinzen Chuang, “2020’de doğal afet kayıpları yüksekti, ancak dünya çapında oluşan fırtınaların sayısı göz önüne alındığında işler daha kötü olabilirdi. Neyse ki, aktif bir Atlantik Kasırgası sezonuna rağmen, karaya etkileri sınırlı kaldı. Avrupa’da kayıplar mütevazı olsa da güney Avrupa’nın sismik olarak aktif doğasının yanı sıra rüzgar fırtınalarından ve dolu fırtınasından kaynaklanan şiddetli sel felaketini hatırlatan bir dizi deprem olayı gördük. COVID-19’un afet hasarı tartışmalarını domine ettiği bir yıl boyunca bir dizi daha küçük ama etkili doğal afet olayı da yaşandı” dedi.

servetgurkan.com’dan derlenmiştir.